Hlavní obsah

V Balúčistánu přepadli dva autobusy, část unesených zabili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvéta

Neznámá ozbrojená skupina zaútočila v noci na jihozápadě Pákistánu na nejméně dva autobusy. Nejméně třináct lidí zabila a dalších devět drží jako rukojmí. Útok je připisován separatistům.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Pákistánští milicionáři

Článek

Podle BBC v noci útočníci postavili na silnici v okrese Bolan, asi 50 kilometrů jihozápadně od Kvéty, zátarasy a zastavili dva autobusy. Nejméně třináct lidí zabili a devět dalších ještě v úterý ráno zadržovali, uvedla BBC. Podle AFP unesli 22 lidí a 14 z nich zabili. Mezi unesenými byli venkované a příslušníci pořádkových sil. Terčem útoku byli také lidé z centrální provincie Pandžáb pracující v Balúčistánu.

Provincie Balúčistán, která hraničí s Íránem a Afghánistánem, je bohatá na plyn a ropu, ale sužuje ji sektářsky motivované násilí, útoky ozbrojenců Tálibánu i kmenové půtky. Balúčští povstalci zahájili v roce 2004 boj proti centrální vládě – chtějí politickou autonomii a větší podíl ze zisků z těžby surovin.

Útoky v Balúčistánu jsou časté. Hojné jsou i únosy, většinou bývají motivované finančně.

Reklama

Výběr článků

Načítám