Hlavní obsah

Na internetu se objevilo video s Češkami unesenými v Pákistánu

Novinky, rei
Aktualizováno

Na internetu se ve středu objevilo video s dvojicí mladých Češek unesených před 105 dny v Pákistánu. Záznam, jehož autenticitu zatím české úřady nepotvrdily, pochází z dubna. Obě unesené ženy na něm vyzývají k propuštění 41leté Pákistánky vězněné v USA kvůli spolupráci s teroristy z Al-Káida. Češky uvádějí, že se těší dobrému zdraví.

Češky unesené v Pákistánu žádají o pomocVideo: Facebook.com

 
Článek

„Jmenuji se Antonie Chrástecká. Jmenuji se Hana Humpálová. Dnes je 16. dubna, den po bombovém výbuchu v americkém Bostonu. Obracíme se na naše rodiny, našeho prezidenta a všechen český lid i občany Evropské unie, aby vynaložili veškeré úsilí ke spolupráci s únosci v humanitární věci propuštění Áfíi Siddíkíové,“ uvádějí Češky na videu zveřejněném na facebookových stránkách s názvem Orna Moshe.

Áfía Siddíkíová je pákistánská neuroložka, která po emigraci v 90. letech vystudovala v USA. V roce 2003 se ale vrátila do rodné země, kde podle amerických úřadů sloužila jako kurýr pro Chálida Šajcha Muhammada, údajného strůjce teroristických útoků ve Spojených státech 11. září 2001 vězněného Američany na Guantánamu.

Siddíkíová byla zadržena v Afghánistánu s plány na výrobu bomb. V roce 2010 ji soud v New Yorku poslal za útok na americké vojáky a přípravu teroristických akcí na půdě USA na 86 let do vězení. Proti odsouzení protestovala i pákistánská vláda.

Foto: http://www.hankaatoncadomu.com/

České dívky Hana a Antonie unesené v Pákistánu

Češky na videu, které doprovází záběry pasů, mimo jiné uvádějí, že se těší dobrému zdraví. Upozorňují však, že jejich životy jsou v nebezpečí. O únoscích nepadne ani slovo.

K pomoci však vyzývají širší svět: „Vyzýváme také mezinárodní společenství, zvláště v Evropě a Americe, aby respektovali práva muslimských žen na jejich náboženství a plná občanská práva. Nespravedlnost vůči muslimským ženám nás dostala do této zlé situace a všude vzbuzuje nepřátelství muslimů vůči nám.“

Ministerstvo se snaží zajistit propuštění

Dvojici 25letých kamarádek z České republiky unesla skupina ozbrojenců v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán letos v březnu. Češky jely přes Pákistán z Íránu do Indie. Únosci s sebou vzali i policistu, jenž ženy doprovázel, později ho ale z auta vysadili a ponechali si jeho zbraň.

Prohlášení rodin unesených dívek
"Jménem obou rodin bychom chtěly říct, že jsme šťastné, že jsme konečně dostaly zprávu o Toničce a Hance. Ulevilo se nám, že jsou naživu a zdravé. Tonička a Hanka nikdy nikomu neublížily a prosíme o jejich propuštění. Chtěly bychom jim vzkázat 'moc nám chybíte a moc na vás myslíme'.”
Zdroj: ČTK

Mluvčí Ministerstva zahraničních věcí ČR Karel Šrol připustil, že úřad se k videu rovněž dostal prostřednictvím Facebooku. „Rád bych ale zdůraznil, že to, že se to video objevilo teprve před několika hodinami, neznamená, že jsme dosud nejednali. Od počátku vyvíjíme veškeré úsilí, abychom postoupili dál,“ řekl Novinkám mluvčí.

Na dotaz, zda je ministerstvo v kontaktu s únosci, odmítl cokoliv sdělit. „Máme pádné důvody, abychom záležitost nemedializovali. Naopak se obáváme, že pokud by informace unikly na veřejnost, mohly by způsobit spíše škodu,“ uvedl.

Podle Šrola se v nejbližší době sejde krizová skupina složená ze zástupců resortu a bezpečnostních složek. Situaci vyhodnotí a rozhodnou o dalším postupu.

Ministerstvo později vydalo krátké prohlášení. „Zaznamenali jsme video s unesenými děvčaty. Obáváme se o jejich zdraví a bezpečí. Žádáme o jejich okamžité propuštění a podporujeme veškeré snahy obou rodin v tomto směru,” uvedlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám