Hlavní obsah

Letadlo v Nepálu spadlo do řeky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmandú

Malé letadlo havarovalo v pátek při přistání v Jomsomu v horách na severu Nepálu. Nikdo při nehodě nezahynul, všech 21 lidí na palubě, včetně devíti japonských turistů, ale bylo zraněno, uvedla podle agentury AP nepálská policie. Čtyři nebo pět z nich utrpělo vážná poranění.

Foto: Reuters

Při loňské havárii u Káthmándú vzplál dornier.

Článek

Stroj patřící státní letecké společnosti Nepal Airlines, letící z Pokary, nezvládl přistání na horském letišti v Jomsomu ležícím asi 200 kilometrů severozápadně od metropole Káthmándú a zřítil se na břeh řeky Kaligandaki.

„Letadlo sjelo z ranveje, když se pokoušelo přistát, a spadlo do řeky Kaligandaki,“ řekl bývalý zaměstnanec aerolinek Čandra Mohan Gaučan, který pomáhal při záchranných pracích. „Jeho nos a křídlo se rozbily, ale celý trup skončil v řece a my jsme byli schopni vytáhnout všechny živé,“ uvedl ještě a dodal: „Rychlá záchrana byla možná, protože letiště Jomsom je hned u kasáren.“

Na palubě stroje bylo devět japonských turistů, zbylí cestující i tříčlenná posádka byli Nepálci. Čtyři zranění jsou v kritickém stavu, řekl policejní důstojník Bhim Bahadur Chand.

Letiště Jomsom patří k nejnebezpečnějším na světě. Leží ve výšce 2682 metrů nad mořem a má jedinou asfaltovou dráhu. Je výchozí branou pro horolezce, kteří odtud míří k Annapurně, i hinduistické poutníky. Jejich cílem je chrám Muktinath.

Před rokem zahynulo 15 lidí, když se při přistávacím manévru na tomtéž letišti zřítilo letadlo. Další stroj se zřítil loni v září. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám