Hlavní obsah

Čína hrozí armádou, zveřejnila její strukturu a záměry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína poprvé zveřejnila strukturu svých ozbrojených sil a počty příslušníků v nich. Armáda má 850 000 vojáků, námořnictvo 235 000 a v letectvu slouží 398 000 Číňanů. Čínské ministerstvo obrany to uvedlo ve své bílé knize, která současně kritizuje posílení amerických jednotek v oblasti Asie a Pacifiku. Podle agentury Nová Čína je to poprvé, kdy se takovéto podrobnosti o počtu mužů ve zbrani zveřejnily.

Foto: Reuters

První čínská letadlová loď je přestavěné sovětské plavidlo Varjag.

Článek

Bílá kniha sice zdůrazňuje neochvějné odhodlání Číny dodržet „cestu mírového rozvoje“, současně ale zmiňuje „vícenásobné a komplikované bezpečnostní hrozby“ a nutnost chránit „národní jednotu, územní celistvost a rozvojové zájmy“.

Bílá kniha zveřejnila dosud neznámé podrobnosti o Čínské lidové armádě. Pozemní síly mají 18 sborů spadající pod sedm velitelství v Pekingu, Nan-ťingu, Čcheng-tu, Šenjangu, Lann-čou, Kunag-čou a Ťinanu. Letectvo o síle 398 000 mužů má velitelství ve stejných sedmi okruzích, zatímco námořnictvo má tři flotily - tjchajskou, tunchajskou a nanchajskou.

Foto: china defence.blogspot

Čínský neviditelný letoun J-21 / J-31

Hlavním úkolem čínských sil je strategické odstrašování. Hlavní je odstrašit ostatní země od případného jaderného úderu, ale také vést jaderný protiúder a podnikat přesné údery konvenčními zbraněmi.

Kniha kritizuje posilování americké vojenské přítomnosti v oblasti, které podle ní zvyšuje napětí. Stalo se tak kvůli tomu, že americký prezident Barack Obama přesunul pozornost právě do Asie.

Čína také kritizuje Japonsko kvůli nároku na sporné ostrovy Senkaku, které chce Čína, ale také Tchaj-wan. Právě věta o zajištění územní celistvosti a ochraně hospodářských zájmů vzbuzuje obavy, zda Čína nemíní nároky ve sporných oblastech u Vietnamu, Filipín a Indonésie prosazovat s pomocí vojenské síly.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Kniha také označuje za velké nebezpečí tchajwanské nezávislé separatistické síly. Peking považuje Tchaj-wan stále za svou součást.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám