Hlavní obsah

Policie zkoumá, zda měl Pistorius záchvat agrese po steroidech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté vyšetřující vraždu jihoafrické modelky Reevy Steenkampové, kterou měl zastřelit slavný handicapovaný atlet Oscar Pistorius, nechali provést testy běžcovy krve, aby zjistili, zda neobsahuje zvýšené množství drog nebo steroidů. Chtějí tak prozkoumat variantu, že Pistorius mohl v tragické chvíli prožívat záchvat agrese způsobený vysokými dávkami steroidů.

Foto: Antoine De Ras, Reuters

Oscar Pistorius u soudu v Pretorii

Článek

Handicapovaný atlet byl obviněn z vraždy své přítelkyně Reevy Steenkampové. Policie vylučuje variantu, podle které ji měl omylem zabít v domnění, že jde o zloděje. O čtyři roky starší ženu zastřelil čtyřmi ranami přes dveře na WC.

Policie nechává krevní zkoušky provést v očekávání, že se Pistoriovi právníci pokusí atletovo jednání přičíst záchvatu, kterému se v angličtině říká „roid rage“, tedy vztek způsobený steroidy, napsal britský deník Telegraph. Vznikla by tak paradoxní situace, kdy by obhajoba vinila sportovce z dopingu, zatímco obžaloba by trvala na tom, že byl „čistý“. Je však otázkou, zda by prokázaná skutečnost, že byl pod vlivem steroidů, Pistoriovi vůbec nějak pomohla.

Běžec měl ve sportovním světě problémy, když mu bylo vyčítáno, že ho proti jeho zdravým konkurentům zvýhodňují jeho protézy. Nikdy však nebyl zapleten do žádné dopingové kauzy, ani na něm nikdy neulpěl stín podezření.

Anabolické steroidy jsou zakázané syntetické látky, které mají podobné účinky jako mužský hormon testosteron. Podporují tvorbu bílkovin, přispívají k růstu svalové hmoty a zesílení. Zároveň ale poškozují játra, srdce a mají negativní vliv na potenci. Dalším negativním účinkem anabolik u mužů je právě nebezpečné ovlivňování nálady vedoucí k nezvladatelným výbuchům agrese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám