Hlavní obsah

V Pekingu je stav ohrožení, kvůli smogu nesmí jezdit ani úřední auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské hlavní město Peking se potýká s nebývale silným smogem. Škodlivin v ovzduší je několikanásobně víc, než povolují limity. Nemocnice evidují o 30 procent více pacientů s dýchacími potížemi. Školáci nesmí cvičit venku a úřady pozastavily výjezdy části svého vozového parku. Také některé podniky přerušily výrobu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Peking zahalil smogVideo: Reuters

 
Článek

Smogová situace trvá už od čtvrtka. O víkendu pak ohlásily úřady druhý nejvyšší stupeň ohrožení. Nesmí vyjíždět 30 procent úředních aut a o 30 procent mají poklesnout emise vypouštěné z pěti desítek městských podniků. Některé výrobny či pracoviště pozastavily práci úplně, mezi nimi i továrna automobilky Hyundai.

Někteří lidé načas opustili město. „Starší lidé mají hodně problémů se srdcem, s dechem a vysokým krevním tlakem," citovala agentura DPA 60letého obyvatele jménem Čchen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Smog trápí i provincii Šan-tung na východě zeměVideo: Reuters

Podle oficiálního střediska pro sledování kvality životního prostředí koncentrace polétavého prachu v některých oblastech překročila hodnotu 993 mikrogramů na metr krychlový, upozornila ČTK. Přitom podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by hodnoty neměly být vyšší než 25 mikrogramů na metr krychlový a při 300 mikrogramech by neměli vycházet děti ani dospělí.

Foto: Jason Lee , Reuters

Peking halí smog.

Peking se řadí mezi nejznečištěnější města na světě, a to nejen kvůli miliónům automobilů, jichž ročně přibývá přes 200 000, ale i kvůli spalovnám uhlí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám