Hlavní obsah

V Číně skončil proces s bývalým policejním šéfem Wangem Li-jünem

Peking

Wan Li-jün je jednou z klíčových postav největší politické aféry poslední doby v Číně, která ukončila kariéru stranického šéfa Čchung-čchingu Po Si-laje. Policista byl obviněn, že pomáhal zatajit vraždu britského podnikatele Neila Heywooda, již spáchala Poova manželka Ku Kchaj-laj.

Foto: Reuters

Neil Heywood a Ku Kchaj-laj

Článek

"Obžalovaný Wang Li-jün nepopřel obvinění, která byla proti němu vznesena, tedy zneužití pravomocí veřejného činitele, zneužití zákonů pro osobní zájmy, pokus nezákonně opustit zemi a přijímání úplatků," sdělil podle BBC mluvčí soudu Jang Jü-čchüan novinářům. Verdikt soud vynese později.

Wang byl blízkým spolupracovníkem Po Si-laje a v minulosti proslul nesmlouvavým potíráním organizovaného zločinu a korupce v Čchung-čchingu. Začátkem února byl z funkce čchungčchingského policejního šéfa odvolán a pár dní na to se překvapivě uchýlil na americký konzulát v Čcheng-tu, kde chtěl požádat o politický azyl.

Američanům zde podal informace o korupci v zemi a o vraždě ve vysoké čínské politice. Wang tvrdil, že se bojí o život kvůli střetu s Poem.

Wang nakonec z konzulátu odešel a od té doby je ve vazbě. Poskytl podrobné důkazy o tom, že Heywood byl otráven, i když jeho vraždu původně pomáhal zatajit.

Obviněnému hrozí trest smrti

Podle agentury Nová Čína jsou důkazy proti Wangovi pádné až zdrcující. Za korupci hrozí někdejšímu policejnímu šéfovi až trest smrti, jeho obhájce Wang Jün-cchaj ale vyjádřil naději, že soudci budou k jeho klientovi shovívaví, protože nakonec "významně přispěl k vyřešení" aféry.

Proces byl formálně zahájen před soudem ve městě Čcheng-tu v pondělí za zavřenými dveřmi, protože se na něm projednávaly tajné informace. Úterní jednání bylo veřejné, zahraniční novináři ale do soudní síně vpuštěni nebyli.

Čínská média o procesu převážně mlčela a vyhledávání Wangova jména bylo na čínském mikroblogu Weibo blokováno.

Konec jednoho z kandidátů nejvyššího vedení

Vražda Heywooda znamenala konec kariéry Po Si-laje, který byl před několika měsíci vyloučen z politbyra Komunistické strany Číny. [celá zpráva]

Jeho manželka byla za vraždu Brita v srpnu odsouzena k podmíněnému trestu smrti s odkladem na dva roky. [celá zpráva]

Nad souzením Poa vedení Číny zatím váhá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám