Hlavní obsah

Tálibán naplnil hrozby a zaútočil na základnu, kde slouží princ Harry

Kábul
Aktualizováno

Ozbrojenci z radikálního hnutí Tálibán zaútočili v pátek na afghánskou základnu Camp Bastion, na níž slouží také britský princ Harry. Při útoku přišli o život dva američtí vojáci, několik dalších lidí bylo zraněno. V pořadí třetí následník britského trůnu byl v době útoku na základně, ale jak řekl mluvčí mezinárodních sil v Afghánistánu Martyn Crighton "v žádnou chvíli mu nehrozilo nebezpečí". Britské ministerstvo obrany oznámilo, že nemíní zkrátit dobu plánovaného vyslání Harryho do Afghánistánu.

Foto: John Stillwell, Reuters

Princ Harry kráčí na afghánské zákaldně okolo vyzbrojené helikoptéry AH-64 Apache.

Článek

Tálibán oznámil, že udělá maximum pro to, aby sedmadvacetiletého prince připravil o život. Radikální hnutí se prý nebude snažit Harryho unést, ale jde mu pouze o zabití vnuka britské královny Alžběty II.

Ozbrojenci napadli základnu v jihoafghánské provincii Hílmand kolem půlnoci místního času. Na zařízení, kde slouží hlavně příslušníci britského letectva, pálili z raketometů, ale také z malých ručních zbraní. Podle vojenských zdrojů AP poničili útočníci také několik letounů umístěných na základně.

Princ Harry dorazil do Afghánistánu v srpnu a jeho současná mise je už druhým jeho nasazením v této asijské zemi. Strávit zde má čtyři měsíce, během nichž by se měl jako pilot vrtulníku Apache účastnit bojových akcí proti povstalcům z řad Tálibánu.

Při svém prvním nasazení v Afghánistánu v letech 2007 až 2008 strávil Harry v provincii Hílmand deset týdnů. Ze země naváděl vojenská letadla na stanovené cíle. Británie ho ale stáhla z bojové linie, když se jeho přítomnost v Afghánistánu dostala do médií. Úřady se obávaly, že by jeho přítomnost mohla ohrozit celou jednotku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám