Hlavní obsah

Na otravu metanolem se umírá hlavně v Indii, evropským rekordmanem je Estonsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice zemřelo na otravu metylalkoholem podle nejnovějších informací už osm lidí. Ve světě se v minulosti vyskytly daleko rozsáhlejší otravy. Evropským přeborníkem je Estonsko, kde se v roce 2001 otrávilo podomácky vyrobeným alkoholem 67 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V Evropě v posledních letech počty obětí klesají. Ve světě se ale alkohol pančovaný či říznutý ředidlem, objevuje ve velkém. Největším přeborníkem je v tom Indie. Loni se na východě země otrávilo 160 lidí, kteří vypili alkohol namíchaný s ředidlem.

I oběti dalších otrav v této zemi jdou do desítek. Celkový "rekord" drží město Bengalúr ve státě Karnátaka, kde se v roce 1981 metylalkoholem otrávilo 308 lidí.

V České republice jsou otravy raritou. V minulých letech se ročně vyskytly tři až čtyři případy ročně, nešlo ale nikdy o vážnou otravu. Většinou ani úmyslně nekonzumovali špatný alkohol, nejčastěji se omylem napili nějakého organického rozpouštědla a samozřejmě ihned přestali, protože si uvědomili, co pijí, a vyhledali lékaře.

Rozsáhlejší případ byl zaznamenán na území Československa v roce 1968, kdy ruští vojáci vypili tekutinu, kterou našli v odstaveném autě. Mysleli, že jde o alkohol. Zemřelo jich pět, připomněla Česká televize.

Případy z Evropy
Září 2001 - Podomácku vyrobená pálenka obsahující metylalkohol si v estonském městě Pärnu a okolí vyžádala 68 obětí a 80 přiotrávených. Dva hlavní pachatelé, kteří se na pančování podíleli, byli odsouzeni k pěti a 2,5 rokům vězení.
Březen 2005 - Nelegálně vypálená anýzovka připravila v Istanbulu o život přes 20 lidí. Za ohrožování veřejného zdraví byli tři muži, kteří nápoj raki nelegálně pálili a prodávali, odsouzeni k trestu osmi let a tří měsíců vězení.
Září 2012 - Zatím osm obětí si vyžádaly v Česku otravy metanolem. Drtivá většina případů je hlášena na Moravě, v Čechách se zatím otravy vyskytly pouze na Příbramsku.
Výběr nejtragičtějších obdobných případů ze světa
Červenec 1981 - Smrtící lihovina s obsahem metylalkoholu si vyžádala ve správním středisku indického státu Karnátaka Béngalúru životy 308 lidí.
Květen 1992 - Více než 200 Indů zemřelo ve východoindickém státě Urísa po požití zdravotně závadného alkoholu.
Květen 1999 - Nezákonně vyrobená lihovina obsahující metylalkohol si vyžádala v bangladéšském městě Narsingdi nedaleko Dháky 113 obětí mezi chudými dělníky, kteří pálenkou slavili nadcházející den volna.
Říjen 2000 - Na otravu po požití pančované kořalky, prodávané v salvadorském městě San Vicente, zemřelo přes 100 osob.
Listopad 2000 - Počet obětí, které si v keňské metropoli Nairobi vyžádal nelegálně pálený alkohol s vysokým procentem metylalkoholu, se vyšplhal na 137.
Květen 2008 - Asi 150 lidí zemřelo v jižní Indii ve státech Karnátaka a Tamilnádu po požití načerno vypáleného a pančovaného alkoholu.
Červenec 2009 - Pančovaný alkohol ve městě Ahmadábád v západoindickém státě Gudžarát zabil 136 lidí, převážně chudých dělníků.
Prosinec 2011 - Přes 160 lidí zemřelo po konzumaci piva "říznutého" velmi jedovatým ředidlem ve východní Indii.

Reklama

Výběr článků

Načítám