Hlavní obsah

Lidstvo přestává věřit v Boha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náboženská víra je celosvětové na ústupu, a to i například v tradičně katolickém Irsku. Naopak k největším ateistům patří vedle Čechů ještě Francouzi nebo Japonci. A pevně se víra drží především v Africe. Vyplývá to podle agentury Reuters z nejnovějšího průzkumu agentury WIN-Gallup International.

Foto: Profimedia.cz

K Bohu upírá svoji víru stále menší část lidí především v bohatých státech.

Článek

Irsko zaznamenalo téměř nejprudší pokles v celosvětovém měřítku u lidí, kteří se označují za hluboce věřící. K víře se na přelomu loňského a letošního roku hlásilo pouze 47 procent dotázaných, což je propad o 22 procentních bodů z 69 procent zaznamenaných v posledním podobném průzkumu v roce 2005.

V 57 zemích světa zahrnutých do průzkumu bylo aktivních věřících v průměru 59 procent, což je pokles o devět procentních bodů proti roku 2005. Za stejnou dobu vzrostl počet lidí, kteří jsou přesvědčenými ateisty, v celém světě ze čtyř na sedm procent. Největší nárůst počtu ateistů byl přitom zaznamenán ve Francii.

Sinead Mooneyová ze spolupracující agentury provádějící výzkum v Irsku zmiňuje dva důvody, proč patřil propad v této zemi k těm nejvyšším. Irsko v tomto ohledu předběhl pouze Vietnam. "Je zřejmé, že v tomto období se rozhořely všechny skandály v církvi," řekla s odkazem na opakované odhalování sexuálního zneužívání dětí kněžími, které v Irsku vážně poškodilo obraz římskokatolické církve.

"Jak země navíc bohatnou, mají tendenci ztrácet určitý smysl pro náboženství," dodala Mooneyová. "Zbohatli jsme, tedy alespoň na začátku tohoto období," prohlásila.

Baštou víry je Afrika

K zemím, kde se většina lidí označila za hluboce věřící, patří Ghana (96 procent), Nigérie (93 procent) a Makedonie (90 procent). Podobné je to i v krizových oblastech jako Irák (88 procent), Pákistán (84 procent), Afghánistán (83 procent) nebo palestinská území (65 procent). Nejvíce přesvědčení ateisté žijí v Japonsku (31 procent), v České republice (30 procent) a ve Francii (29 procent).

Celkový africký průměr je 89 procent hluboce věřících, zatímco Latinská Amerika dosáhla 84 procent, Jižní Asie 83 procent a arabské země 77 procent. Nejméně aktivních věřících je v severní Asii (17 procent), východní Asii (39 procent), severní Americe (57 procent), západní Evropě (51 procent) a východní Evropě (66 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám