Hlavní obsah

Válku nemůžeme vyhrát, přiznal velitel Tálibánu. Chce jednat s USA

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povstalci nemohou plně rozhodnout konflikt v Afghánistánu ve svůj prospěch už jen proto, že sen o dobytí hlavního města Kábulu se ztrácí v dálce. Tálibán musí hledat řešení v politické dohodě s dalšími silami v zemi, řekl během rozhovoru zveřejněném v britskému magazínu New Statesman jeden z nejvýše postavených velitelů povstaleckého hnutí.

Foto: Wahdat , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

„Obsazení Kábulu je velmi vzdálenou vyhlídkou. Každý, kdo ve vedení věří v možnost obsazení Kábulu, se dopouští vážné chyby. Vedení nicméně také ví, že si nemůže dovolit přiznat tuto slabost. To by podlomilo morálku. Vedení zná pravdu a ví, že nemůže zvítězit nad silou, s níž se potýká,“ řekl muž označený falešným jménem Mawlvi, aby zůstala v utajení jeho totožnost.

New Statesman mluvčího označil za jednoho z čelních velitelů, veterána Tálibánu a důvěrníka jeho vedení. Mawlvi byl dokonce v minulosti také vězněn Američany na Guantánamu.

Rozhovor s ním vedl bývalý zvláštní vyslanec OSN v Kábulu Michael Semple, který zůstal v kontaktu s představiteli Tálibánu. „Vím, kdo Mawlvi je, a znám každého, s kým komunikuje,“ řekl Semple a dodal, že zachování anonymity mluvčího je důležité, protože Tálibán striktně po svých zástupcích žádá dodržování „stranické“ linie navenek.

Semple popsal Mawlviho vystoupení jako „vážnou snahu zformovat strategii povstaleckého hnutí“. Mawlviho názory ostře kontrastují s oficiálními prohlášeními Tálibánu plnými sebevědomí o vítězství nad afghánskou vládou, USA a NATO.

Obnovení islámského emirátu je chimérou

„Je přirozeností války, že obě strany sní o vítězství. Je ale očividné, jaká je rovnováha sil v Afghánistánu. Tálibánu by k vítězství pomohl leda nějaký božský zásah shůry,“ řekl Mawlvi a došel k závěru, že obnovení islámského emirátu z 90. let je pro Tálibán chimérou.

„Každá strana konfliktu se rozhodla bojovat o moc. Pokud si nezajistí kontrolu nad celou zemí, musí začít fungovat jako organizovaná strana,“ dodal. V té souvislosti ale poznamenal, že není tolik důležité mluvit s afghánským prezidentem Hámidem Karzáí jako s americkou vládou.

Mawlvi také sebe i Tálibán důrazně distancoval od radikálů z Al-Káida. „Nejméně 70 procent členů Tálibánu jsou na Al-Káida nazlobení. Upřímně, byla to úleva slyšet o smrti Usámy bin Ládina. Svou politikou Afghánistán zničil. Pokud skutečně věřil v džihád, měl odejít do Saúdské Arábie a vést džihád tam, než aby ničil naši zemi,“ prohlásil Mawlvi.

Reklama

Výběr článků

Načítám