Hlavní obsah

U chrámu ve Lhase se poprvé upálili dva Tibeťané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lhasa
Aktualizováno

V centru tibetské metropole Lhasy se v neděli pokusili upálit dva Tibeťané. Jeden z nich zemřel, druhý je ve vážném stavu, uvedla agentura Nová Čína. Oba muži se zapálili odpoledne u významného buddhistického chrámu Džókhang, který je jednou z hlavních turistických atrakcí Lhasy. Jde o první sebeupálení ve Lhase.

Foto: Reuters

Ve Lhase hlídkují milicionáři.

Článek

Americká rozhlasová stanice Radio Free Asia, která o případu informovala jako první, uvedla, že oba muži byli následně odvezeni úřady a jsou velmi vážně zranění nebo mrtví. Město je po upálení plné policistů a pořádkových jednotek a situace je velmi napjatá, dodala stanice.

Podle Nové Číny byli oba muži během dvou minut uhašeni, ale jeden z nich zemřel a druhý je ve vážném stavu, i když může mluvit.

Vlna sebeupalování

"Je to pokračování série sebeupálení v dalších tibetských oblastech. Tyto akty jsou zaměřeny na oddělení Tibetu od Číny," citovala Nová Čína představitele čínské komunistické strany v Tibetu.

Od začátku roku 2011 protestovalo upálením proti čínské nadvládě již 34 Tibeťanů. Nejméně 24 z nich zemřelo. K těmto protestům dosud docházelo v tibetských oblastech, které jsou v čínských provinciích v sousedství Tibetu. V Tibetu samotném se zapálil zatím jen jeden Tibeťan. Nedělní incident je prvním takovým pokusem v metropoli Lhase, kde od krvavých protičínských nepokojů před čtyřmi lety panují přísná bezpečnostní opatření.

Podle stanice radio Free Asia se neupálili mniši, ale zřejmě dva zaměstnanci restaurace Nyima Ling. Jedním z nich má být devatenáctiletý Dordžee Ceten.

Čínské úřady potvrdily jen některé z těchto případů. Podle nich šlo o teroristy, případně zločince. Úřady také obviňovaly tibetský exil a tibetského duchovního vůdce dalajlámu z toho, že k těmto krajním protestům podněcuje, i když dalajlama nikdy k sebeupalování nevyzýval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám