Hlavní obsah

Islámské milice rozkopaly v Libyi náhrobky britských vojáků i kříž v čele hřbitova

Novinky, Michaela Cmíralová
Benghází

Video, které natočil přímo jeden ze členů islámské milice, zachycuje zneuctění britského hřbitova, který leží nedaleko libyjského města Benghází. Členové milice na videu bezostyšně vyvracejí náhrobky a zcela tak devastují místo, kde odpočívají britští vojáci.

Autentické záběry natočené milicí během jejich řádění na britském hřbitověVideo: LiveLeak.com

 
Článek

Na záznamu je vidět více než třicet ozbrojených mužů, jak se baví kopáním do náhrobků, zatímco další z nich přistaví žebřík k velkému kříži v čele hřbitova a za pomoci velkých palic do něj začnou mlátit.

„Rozbijte kříž těch psů,“ je slyšet z poza nahrávky. Jeden z členů milice následně šplhá na žebřík, aby kříž zničil.

Na hřbitově, který leží nedaleko libyjského Benghází, je pohřbeno přes sto anglických vojáků, kteří bojovali v Montgomeryho osmém oddíle ve Druhé světové válce.

Lybijská přechodná národní rada minulý týden zveřejnila na svých webových stránkách omluvu a oficiálně ze zničení hřbitova obvinila tři mladé muže. Video natočené samotnými milicemi ale jasně ukazuje, že celá operace byla mnohem více organizovaná. Jednotka lybijské milice dorazila na místo velmi dobře vybavená palicemi a dokonce i žebříkem.

Nikdo z pachatelů ale nebyl zatčen a ze hřbitova zůstaly jen ruiny.

Podle posledních informací podobně dopadl i další hřbitov nedaleko Benghází. Celkem prý bylo poničeno až dvě stě hrobů. Libyjská vláda popsala tuto událost jako „nezodpovědnou a kriminální“ a prohlásila, že ty, co jsou za škody zodpovědní, potrestá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám