Hlavní obsah

Desetiletí chlapci v Somálsku dostávají zbraně, dívky končí jako služky

– Londýn
Novinky,

Bojovníci radikálního somálského islámského hnutí al-Šabáb unášejí školáky. Chlapci mnohdy jen desetiletí slouží jako živé štíty. Starší dostávají zbraně. Mladé dívky končí na frontě jako služky a bojovníci je nutí, aby si je vzaly. Uvádí se to ve zprávě organizace pro ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Zveřejnila ji ve čtvrtek, kdy začala v Londýně mezinárodní konference o situaci v Somálsku.

Článek

„Použití dětí jako lidských štítů je nový zneklidňující aspekt,“ uvedla jedna z autorek zprávy Laetitia Baderová podle listu Daily Telegraph.

Chlapci, kteří utekli z táborů bojovníků, byli většinou postříleni. Když se jim podařilo uniknout, čekala je dlouhá cesta do některého z uprchlických táborů.

Dětské vojáky ale nasazuje i západem podporovaná Přechodná federální vláda. Rekrutují je přesně stejně bezohledně jako milice al-Šabáb. Obě strany trpí po vleklém konfliktu nedostatkem mužů ve zbrani.

„Zneužívání dětí ze strany al-Šabábu neospravedlňuje Prozatímní federální vládu, že používá dětské vojáky. Přechodná vláda by se měla zavázat, že přestane rekrutovat a používat děti jako vojáky a potrestat ty, kdo to dělají,“ řekla Zama Coursen-Neffová, která má v HRW na starosti práva dětí. Dodala, že vlády, které podporují Přechodnou federální vládu, jako je Británie, by měly „jasně dát najevo, že zneužívání nebude tolerováno“.

Lidská práva se ale na konferenci o Somálsku skoro nedostala.

Důvodem je, že stavy na obou stranách řídnou, a chlapci tak slouží jako kanónenfutr, tedy postradatelní, nezkušení vojáci, kteří jsou posláni do prvních řad a je jasné, že budou hned zastřeleni.

Dívky končí jako služky a musejí si brát velitele

Krutý je přitom i osud dívek. Když si šestnáctiletá odmítla vzít třikrát tak starého velitele, jeho muži ji zabili a uťali jí hlavu a pro výstrahu ji odnesli do školy, kam chodila. Shromáždili všechny dívky a řekli jim:  "To je příklad, co se stane, když se nebudete chovat slušně,“ vypověděl učitel.

Devatenáctiletá dívka z Mogadiša zase popsala, jak odváděli dívky ze školy: „Odvedli je, mířili na ně zbraněmi. Jedna řekla, že nepůjde k al-Šabábu a střelili ji do čela před celou mou třídou. Řekli, že to byla špiónka vlády. Měla 19 let.“

Somálsko je hrozbou

Šéf přechodné somálské vlády Abdiweli Mohamed Ali podle agentury AP na konferenci v Londýně řekl, že otázka bojovníků al-Káidy v jeho zemi je "globální problém a je třeba ho řešit globálně". Dodal, že by uvítal letecké údery proti cílům al-Káidy v zemi. Podle BBC také vyzval ke zrušení mezinárodního zbrojního embarga proti zemi.

Somálsku chybí legitimní centrální vláda od kolapsu vlády prezidenta Siada Barreho v roce 1991. Současnou přechodnou vládu ohrožují útoky Šabábu, souběžně přitom kabinet řeší kritickou humanitární situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám