Hlavní obsah

Severokorejci nakoupili americké bezpilotní letouny, připravují je k boji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severokorejské letectvo zakoupilo na Blízkém východě starší americké bezpilotní letouny, které upravuje a v současnosti je testuje pro bojové akce. Agentuře Jonhap to řekly zdroje z jihokorejské armády.

Foto: US Army

Bezpilotní letoun MQM-107D Streaker

Článek

Severokorejci podle vyjádření nedávno zakoupili blíže neupřesněný počet strojů MQM-107D Streaker, a to zřejmě v Sýrii. Letouny v současnosti testují pro bojové akce, nemají však pro ně ještě funkční zbraně.

„Nejsou tak výkonné jako moderní bezpilotní útočné stroje, které USA využívají v Afghánistánu a Iráku, ale naše armáda by mohla utrpět škody, pokud Sever ve vývoji pokročí a spustí útoky ve stylu kamikadze,“ citovala jihokorejská média nejmenovaného armádního příslušníka.

Bezpilotní letouny Streaker byly vyvinuty Američany v 70. letech minulého století. Jsou dlouhé 5,5 metru s rozpětím křídel tři metry. Dosahují letové výšky 12 kilometrů a maximální rychlosti 925 kilometrů za hodinu. Jihokorejští armádní představitelé očekávají, že KLDR stroje nasadí u námořní hranice s Jihem ve Žlutém moři.

Má se za to, že Severokorejci pracují také na zmodernizování ruského bezpilotního stroje Pčela-1T a vývoji pozorovacích bezpilotních letounů založených na modelu čínského D-4.

Reklama

Výběr článků

Načítám