Hlavní obsah

Práce Kim Čong-ila jsme si vážili, kondolovala KSČM do KLDR

– Pchjongjang • Aktualizováno

Sobotní úmrtí diktátora Kim Čong-ila zarmoutilo nejen Severokorejce, ale i české komunisty. Předseda KSČM do Pchjongjangu kondoloval v pondělí. Na internetu se objevil text soustrastného dopisu, jenž se odkazuje na státní tiskovou agenturu KCNA.

Foto: Reuters

Zesnulý vůdce KLDR Kim Čong-il

Článek

Dopis byl zaslán do rukou Kimova syna a nástupce Kim Čong-una. Byl napsán jménem předsedy KSČM Vojtěcha Filipa.

Znění dopisu, které se objevilo na internetu:
"Vážený soudruhu, s hlubokou lítostí jsem přijal smutnou zprávu, že Kim Čong-il, velký vůdce Vaší země, zesnul. Vážili jsme si jeho obětavé práce pro blaho korejského lidu, pro zajištění bezpečnosti KLDR a pro mírové sjednocení Korejského poloostrova."
Komunistická strana Čech a Moravy pevně věří, že Korejská strana práce překoná nynější smutek a dál povede hrdinný boj korejského lidu za obranu socialismu ve Vaší zemi. Přijměte, prosím, můj soudružský pozdrav."

Předseda KSČM Vojtěch Filip odeslání kondolence do Pchjongjangu nepřímo potvrdil, když Novinkám v pátek dopoledne sdělil, že jeho oficiální znění ale momentálně nemá k dispozici. Text nebyli schopni poskytnout ani další zástupci strany.

Vládnutí po vzoru Stalina

Západní zpravodajské služby Kim Čong-ila od jeho nástupu do vlády charakterizovaly jako brutálního, náladového a nevypočitatelného paranoika.

Už když fakticky Kim přebíral moc, trpěla KLDR nedostatkem potravin, což ale „drahému soudruhovi“ a „géniovi“ nebránilo ve vývoji jaderné zbraně. Zbrojení se uskutečňovalo na pozadí konfrontací s Jižní Koreou, zejména při námořních střetech ve sporných hraničních vodách ve Žlutém moři, jež si jen od roku 2000 vyžádaly desítky obětí.

Ekonomická zaostalost Severní Koreje se léta projevuje v nedostatku potravin, který podle OSN pravidelně hrozil vyústěním v hladomor. Ten se dostavil v devadesátých letech, kdy zemřely statisíce lidí. Podle Světového potravinového programu (WFP) hrozí teď takový scénář znovu. [celá zpráva]

Anketa

Vadí vám, že česká parlamentní strana kondolovala KLDR k úmrtí diktátora Kim Čong-ila?
Ano
84,2 %
Ne
15,8 %
Celkem hlasovalo 14065 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám