Hlavní obsah

Bez souhlasu Ruska už nikdo základnu ve Střední Asii stavět nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko v úterý získalo právo veta nad zřizováním jakýchkoli cizích vojenských základen ve Střední Asii. Vyplývá to z informací o summitu členských států Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), který se konal v Moskvě.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Účastníci jednání se podle agentury ITAR-TASS dohodli, že napříště bude možné vytvářet vojenské základny nečlenských států v prostoru zemí ODKB pouze se souhlasem všech členských zemí.

Kromě Ruska jsou členy ODKB Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Uzbekistán. Dvě z těchto zemí poskytují v současné době své území pro logistickou podporu operací v Afghánistánu: Spojené státy v Kyrgyzstánu využívají základnu Manas k doplňování pohonných hmot spojeneckých letounů, uzbecké letiště v Termezu při afghánských hranicích využívá k obdobným cílům německá armáda.

Napříště bude podle závěru summitu ODKB možné zřizovat vojenské základny nečlenských států jedině v případě, že s tím každá ze zemí této organizace vysloví souhlas.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv opatření označil za "významný krok ke konsolidaci poměrů uvnitř ODKB".

Reklama

Výběr článků

Načítám