Hlavní obsah

V Pchjongjangu vystavili mrtvého Kim Čong-ila

Pchjongjang

V Pchjongjangu vystavili v otevřené rakvi tělo zesnulého dlouholetého vůdce Kim Čong-ila. Do mauzolea Kumusan, kde je vystaveno i nabalzamované tělo Kimova otce, míří tisíce truchlících Korejců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Se zesnulým severokorejským vůdcem se přišel rozloučit jeho syn a nástupceVideo: Reuters

 
Článek

Kimovo tělo je zahaleno červenou pokrývkou, hlavu má podloženou bílým polštářem. Za rakví, u které drží stráž dvojice vojáků, je rudá drapérie. Katafalk je obklopen květinami a věnci. Severokorejská televize zveřejnila pouze statické záběry.

Státní pohřeb je naplánován na 28. prosince. Úřady již oznámily, že na něj nebudou zvát zahraniční delegace a že během jedenáctidenního smutku nepovolí žádné oslavy.

Severokorejská média již dříve uvedla, že Kim Čong-un spolu s dalšími vysokými představiteli uctil Kimovu památku při zvláštní pietní ceremonii.

Soustrast severokorejskému lidu vyjádřila Jižní Korea. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení uvedlo, že Soul v souvislosti s Kimovou smrtí nevyšle do Pchjongjangu žádnou oficiální delegaci.

Soustrast vyjádřil také čínský prezident Chu Ťin-tchao, který navštívil velvyslanectví KLDR v Pekingu. Při této příležitosti ujistil, že Čína Severní Koreu jasně podporuje.

Kim Čong-il zemřel podle oficiální zprávy v sobotu ve vlaku, kde dostal infarkt. Zprávu o jeho smrti Pchjongjang zveřejnil až v pondělí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Severní Korea truchlí za "Milovaným vůdcem"

Smutek ovládl Severní Koreu po smrti "Milovaného vůdce" Kim Čong-ila. Na záběrech jsou vidět plačící Korejci v ulicích. Už samotné oznámení smrti pronášela...

Výběr článků

Načítám