Hlavní obsah

Sajf Islám žádal po dopadení povstalce, aby ho zabili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Mezinárodně i mediálně nejznámější syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, Sajf Islám Kaddáfí, byl v noci z pátku na sobotu zadržen na jihu Libye. Povstalecké bojovníky při zatýkání údajně žádal, aby ho zabili, řekl na tiskové konferenci v libyjském Zintánu velitel brigády Zintán, jejíž příslušníci uprchlíka dopadli.

Foto: Reuters

Sajf Islám Kaddáfí byl na útěku od otcovy smrti.

Článek

"Sajf Islám byl zadržen v 01:30 v noci z pátku na sobotu," v oblasti Vádí Adžal, v jižní poušti, citovala agentura AFP Adžmího Atirího. "Obdrželi jsme informace od jistého člověka, který zajišťoval bezpečnost Sajfa Isláma. Řekl nám, že se Sajf Islám chystá vydat do Nigeru," řekl Atirí.

"Vyjeli jsme dvě brigády, jedna ze Zintánu a druhá z Bargúnu (na jihu Libye, pozn. red.). Připravili jsme se na útok ze zálohy a čekali jsme na jejich příjezd," líčil dále okolnosti zadržení Kaddáfího syna. "Objevila se dvě vozidla, se šesti osobami, mezi nimi byl i Sajf Islám. Po mírném odporu zastavili."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dopadený Sajf Islám Kaddáfí při letu do ZintánuVideo: Reuters

Pak prý bojovníci brigády Zintán převezli vězně do hlavního štábu v Úbárí, kde je celou noc hlídali. Kvůli nejisté bezpečnostní situaci ale později povolali civilní letectvo, aby mohli Sajfa Isláma přepravit do Zintánu.

"Na rozdíl od toho, co říkají určitá média, nám (Sajf Islám) nenabízel peníze, nýbrž nás žádal, abychom ho zastřelili kulkou do hlavy a převezli do Zintánu mrtvého," zdůraznil velitel Atirí. "Říkal, že byl zraněn, že má uříznuté tři prsty. Prý byl zraněn při bombardování NATO."

Podle povstaleckých vojenských velitelů byl Kaddáfího syn zraněn při leteckém útoku na jeho konvoj, v němž opouštěl Baní Valíd po dobytí této bašty sil loajálních Kaddáfímu povstalci v polovině října. Sajf Islám byl posledním významným členem Kaddáfího rodiny, kterého se podařilo dopadnout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sajf Islám v době, kdy byl u moci jeho otec Muammar Kaddáfí Video: Reuters

Muammar Kaddáfí byl dopaden a zabit 20. října. Sajf Islám dokázal uniknout a prchl mezi místní kmeny na jih země, i když se objevily zprávy, že byl také dopaden a zabit stejně jako jeho bratr Mutasím. [celá zpráva]

Podle některých informací se chtěl v minulosti sám mezinárodnímu soudu vydat, aby se vyhnul soudu v Libyi. [celá zpráva]

Nová libyjská vláda ho chce postavit před domácí justici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám