Hlavní obsah

Česká jednotka speciálních sil měla v Afghánistánu na padesát zásahů

Novinky, Alex Švamberk (Kábul)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Do Afghánistánu se vrátily české speciální síly z 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. Úkolové uskupení působí od července v Džalalabádu ve východoafghánské provincii Nangarhár a spadá přímo pod velitelství speciálních sil ISAF. V úterý jednotku navštívil ministr obrany Alexandr Vondra, který byl přítomen slavnostnímu vztyčení české vlajky nad hlavním Campem Hombre.

Článek

Jednotka dohlíží na bezpečnost v provincii, kudy vede klíčová silnice číslo sedm, po níž přichází většina zásob z Pákistánu.

Plukovník Karel Řehka, který jednotce velí, uvedl, že provedli už 48 operací spolu s jednotkou speciálních afghánských policejních sil.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Český voják speciálních sil v táboře Camp Hombre v afghánském Dalalabádu

První operace se konala už 25. července. Plukovník také upřesnil, že akce spadají do tří kategorií. První je průzkum a monitorování. Druhou jsou pak úderné akce, kdy se mimo jiné prohledávají vytipované prostory s cílem zadržet vytipované osobnosti.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Silnice sedm, kterou pomáhá střežit české úkolové uskupení speciálních sil v afghánském Džalalabádu.

Přitom se využívá nejrůznějšího vybavení, jako jsou vozidla Dingo a Iveco nebo bezpilotní letadla Skylark. Při některých akcích také tým požádal o vzdušnou podporu, která většinou slouží jako odstrašující síla. Jednotka má sto vojáků, kteří jsou ale dislokováni na celkem osmi místech, mnohdy žijí v komplikovaných podmínkách bez sprch a teplého jídla.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vyvěšování vlajky v táboře speciálních sil Camp Hombre v afghánském Džalalabádu za účastni ministra obrany Vondry

Do třetí kategorie patří asistence afghánské policii. Cílem je, aby speciální jednotka afghánské policie byla schopna zajišťovat bezpečnost v Nangarháru sama bez koaličního partnera.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Obrněné vozidlo Dingo používané 1. úkolovým uskupením speciálních sil v afghánském Džalalabádu

Jednotka je samostatná a má i vlastního lékaře. Ten také poskytuje zdravotní pomoc místním obyvatelům.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vozidla používaná 1. úkolovým uskupením speciálních sil v afghánském Džalalabádu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám