Hlavní obsah

Ropné společnosti se předhánějí kvůli novým kontraktům v Libyi

Právo, Novinky, rei, nka
Tripolis

S pádem sídla libyjského vůdce Muammara Kaddáfího začal boj mezinárodních ropných společností o lukrativní smlouvy s očekávanou novou vládou. Škody, které boje napáchaly na ropných zařízeních a infrastruktuře, nejsou údajně velké. Vývoz libyjské ropy může být obnoven do dvou až tří měsíců a do roka se může vrátit na původní úroveň, řekl stanici CNN Alí Tahrúní, který má v povstalecké vládě na starost těžbu ropy.

Foto: Profimedia.cz

Libyjský povstalec střeží ropný terminál na pobřeží Středozemního moře.

Článek

„Počáteční odhad národní ropné společnosti říká, že do dvou až tří měsíců můžeme těžit 500 až 600 tisíc barelů denně. Pak to zvýšíme k normálu, což je asi 1,6 miliónu. To podle mě nastane asi za rok,“ řekl Tahrúní. Dodal, že válka zanechala na ropných polích minimální škody. „Většina polí je z více než devadesáti procent netknutá,“ popsal.

Někteří analytici to však považují za příliš optimistickou vizi. Zdroje z italské společnosti Eni, která je v Libyi největším producentem, předpovídají, že počátkem příštího roku bude produkce teprve na 750 tisících barelů denně. Podle konzultační firmy Wood Mackenzie potrvá tři roky, než se objem produkce dostane na předválečnou úroveň, v závislosti na tom, jak rychle se vrátí zahraniční pracovníci.

Agentura Reuters zatím upozornila, že rebelové s pomocí Kataru znovu zprovoznili ropný terminál v Tobrúku a vyzvali také zaměstnance terminálů Rás Lanúf a Briga k návratu do práce.

Kam směřovaly libyjské suroviny v roce 2009
zeměpodíl v procentech
Itálie32
Německo14
Francie10
Čína10
Španělsko9
USA5
ostatní země20
zdroj: Reuters

Libye byla vždy závislá na zahraničních expertech a agentura Reuters upozornila, že ti s okamžitým návratem váhají, neboť se stále obávají o svoji bezpečnost. Španělská společnost Repsol minulý měsíc oznámila, že na jejím majetku v Libyi škody nejsou, ale pracovníci se vrátí, že budou boje skončeny. Obnovit produkci jim pak potrvá čtyři týdny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Libyjští povstalci vzali své rodiny do bazénu v paláci Kaddáfího dceryVideo: Reuters

Obnovení těžby a vývozu ropy je jednou z priorit povstalecké vlády Přechodné národní rady. Ropa tvoří 95 procent státních příjmů. Nejhorším scénářem pro povstalce i firmy by tedy byly pokračující boje či sabotáže. „Libyjská ropná pole jsou v rozsáhlé a odlehlé saharské poušti a je nemožné je bránit při útoku,“ upozornila firma Wood McKenzie.

Rusko a Čína mají utrum?

Ropné společnosti se mezitím snaží urvat pro sebe větší porci. Vedle největších producentů z předválečné doby, italského Eni, francouzského Totalu a španělského Repsolu se do popředí tlačí i britský BP či rakouský OMV a Marathon. Průzkum libyjského pobřeží začala před časem čínská státní firma CNPC a Peking už prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí oznámil, že doufá, že se Čína bude moci podílet na poválečné obnově země.

Vlády v domovských zemích ropných koncernů o překot slibují uvolnění zmrazených libyjských kont a fondů. Mezi prvními, kdo k němu vyzval, bylo Německo, které se na zásahu v Libyi nepodílelo.

Tahrúní zdůraznil, že nová libyjská vláda uzná dříve uzavřené kontrakty se zahraničními ropnými společnostmi. Na otázku, zda povstalci budou dělat problémy společnostem ze zemí, které je nepodporovaly, odpověděl: „Nakolik já vím, tak ne.“

Podle amerického deníku Wall Street Journal se však už objevily signály, že země jako Indie, Čína nebo Rusko, které se stavěly proti rebelům, budou v budoucnu nové kontrakty získávat složitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám