Hlavní obsah

Na Kaddáfího hlavu byla vypsána odměna téměř dva milióny dolarů

– Tripolis
Novinky,

Libyjští vzbouřenci chtějí za každou cenu dopadnout Muammara Kaddáfího, ať už živého, nebo mrtvého. Plyne to z jejich posledních prohlášení, která jsou mnohem tvrdší než předchozí. Za hlavu plukovníka se nabízí vysoká odměna.

Foto: Reuters

Muammar Kaddáfí

Článek

Rebelové už nabídli amnestii komukoli, kdo dopadne, nebo zabije plukovníka Kaddáfího, uvedla agentura Reuters. Podle BBC ale jde o vzkaz lidem z jeho okolí.

Předseda přechodné rady Mustafa Abdil Džalíl uvedl, že někteří obchodníci už nabídli dva milióny libyjských dinárů (1,7 miliónu dolarů) za dopadení Kaddáfího, ať už živého, či mrtvého.

Odměna a amnestie má pobídnout ty, kteří jsou ještě věrní plukovníkovi. Kaddáfí však zmizel jako pára nad hrncem. Viděn nebyl od konce května a neví se, kde je, i když se spekuluje, že je stále ve své vlasti. Podle posledních spekulací se možná skrývá pod hotelem Rixos, kde byli Kaddáfího silami drženi jako rukojmí zahraniční novináři. Podle BBC jsou nyní volní. [celá zpráva]

Původně se spekulovalo, že je ve svém bunkru v Báb Azízíji. Když jej však dobyli rebelové, nebyl tam. Jak přitom řekl plukovník rebelů Abdalláh Abú Afra: "Libyi vládne ten, kdo kontroluje Báb Azízíji. Kaddáfího režim z 95 procent skončil, 95 procent Libye je pod kontrolou vzbouřenců." [celá zpráva]

Rebelové otočili 

Poslední prohlášení jsou zcela v rozporu s předchozími, kdy opozice tvrdila, že mu umožní odchod do exilu, nebo ho nechá v Libyi dožít, pokud se vzdá moci, a podkopávala tak autoritu haagského soudu, který na něj vydal zatykač.

Pro NATO je Muammar Kaddáfí odepsaným člověkem, ale pro Libyjce symbolizuje éru útlaku. Jeho dopadení proto nabývá na významu.

Aliance opakovaně tvrdila, že Kaddáfí není cílem jejích útoků, i když někteří politici občas mluvili jinak. I když útočila na jeho sídlo, tvrdila, že to dělá kvůli tomu, že právě odtamtud se koordinují akce jeho sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám