Hlavní obsah

Pákistán zatkl informátory CIA, kteří pomohli k zabití bin Ládina

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Pákistán zatkl pět lidí, kteří jsou podezřelí, že poskytovali informace americké tajné službě CIA, které vedly k zabití vůdce teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina. Napsal to list New York Times. Je mezi nimi i muž, který pronajal CIA dům v Abbottábádu, aby mohli agenti sledovat dění v bin Ládinově úkrytu.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo, ve kterém se ukrýval Usama bin Ládin.

Článek

Všech pět mužů měla zadržet pákistánská tajná služba ISI. Ta neposkytla žádná vyjádření k akci.

Podle listu New York Times je mezi zadrženými major, který zaznamenával poznávací značky aut přijíždějících do domu, kde se Usáma bin Ládin ukrýval.

Osud zadržených informátorů CIA je nejasný. Podle amerických činitelů ředitel CIA Leon Panetta záležitost předložil na jednáních s pákistánskými vojenskými a výzvědnými činiteli minulý týden v Islámábádu.

Svědci řekli BBC, že nejméně čtyři muži byli zadrženi krátce po 2. květnu, kdy byl zabit bin Ládin. Dva byli bratranci bin Ládinova kurýra, které zadrželi ve vesnici, kde žili. Zatím není jasné, zda právě tato čtveřice poskytovala informace CIA.

Zadržení pětice mužů dále zhoršilo pákistánsko-americké vztahy.

Už dříve americký prezident Barack Obama tvrdil, že někdo v Pákistánu musel bin Ládina chránit. Islámábád popíral, že by věděl o přítomnosti in Ládina v zemi, i když žil kousek od metropole v posádkovém městě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám