Hlavní obsah

Paranoidní Kaddáfí se skrývá každou noc v jiné nemocnici

Novinky, Alex Švamberk
Aktualizováno

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí se každou noc ukrývá v některé z tripolských nemocnic. Snaží se tak uniknout tvrdším náletům letadel NATO, které byly zahájeny tento týden s cílem zvýšit tlak na plukovníka, aby odstoupil. Uvedly to ve čtvrtek diplomatické zdroje, která citovala televize Fox News.

Článek

Libyjský vůdce patrně mění místa úkrytů, aby zvýšil svoji bezpečnost. Hledá přitom úkryty v nemocnicích, protože při operacích NATO je snahou se vyvarovat se civilních obětí, když je cílem akce civilisty ochránit.

Listu The Times of London také zdroje řekly, že jeho chování je paranoidní.Na veřejnosti se naposledy objevil 11. května.

Kaddáfí je znám, jak dbal na silná bezpečnostní opatření. Jeho komplex Bab Azízija však už byl několikrát terčem náletů s oddůvodněním, že odtamtud se řídí operace libyjské armády. Při jednom z náletů údajně zahynul i Kaddáfího nejmladší syn Sajf Arab. [celá zpráva]

Vysocí libyjští představitelé také přestali požívat svoje mobilní telefony, aby nemohli být odhaleni.

Libyjský premiér Bagdádí Mahmúdí ve čtvrtek požádal OSN a Africkou unii od stanovení data příměří a žádal o vyslání mezinárodních pozorovatelů. Odmítl ale, že by Kaddáfí odstoupil. Libye se také obrátila kvůli zprostředkování příměří na Španělsko. [celá zpráva]

Snaha zvýšit tlak na Kaddáfího

Ve francouzském Deauville, kde se sešly hlavy států osmi nejvyspělejších ekonomik světa (G8), francouzský prezident Nicolas Sarkozy, britský premiér David Cameron a americký prezident Barack Obama žádali ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva, aby zprostředkoval jednání o příměří. [celá zpráva]

V pátek dopoledne se Sarkozy s Obamou shodli, že chtějí akci v Libyi rychle zakončit.

Francie předtím na zasedání žádala USA, aby se opět připojily k vojenským akcích. „Musíme zvýšit tlak na a pořád věříme, že zdroje USA by mohly změnit situaci,“ řekl jeden z diplomatů, kteří se účastnil schůzky G8.

Britstkofrancouzská koalice chce, aby USA nasadily bitevníky A-10 Warthog určené k ničení tanků a děly vybavené stroje AC-130 Spectre odvozené od transportních Herculesů. Podobně upravená letadla se využívala už ve válce ve Vietnamu nad Ho-či-minovou stezkou.

Británie už schválila vyslání čtyř bitevních vrtulníků Ah-64 Longbow Apache, které jsou primárně určeny k ničení tanků a další obrněné techniky. [celá zpráva] Nasazeny mají být do 24 hodin.

Právě těžká technika ve výzbroji Kaddáfího jednotek dělá problémy koalici a především hůře vyzbrojeným povstalcům. Ti nejsou schopni postoupit dále.

Reklama

Výběr článků

Načítám