Hlavní obsah

Vedení banky s politiky „vytunelovalo“ miliardy, Afghánistán přišel o půjčky

Kábul

Téměř miliarda dolarů byla podvodně vyvedena z hlavní afghánské banky Kabul Bank, potvrdil nedělník britského listu The Independent. Zbídačená země se tak ocitla v nových potížích, neboť jí kvůli tomu Mezinárodní měnový fond i spojenci pozastavili platby na obnovu.

Foto: Profimedia.cz

Kabul Bank v Kábulu

Článek

Kvůli defraudacím budou pozastaveny nejen rekonstrukční projekty, ale zkomplikuje se i plánované stahování britských vojsk ze země, uvedl list.

O potížích banky informovala média poprvé koncem loňského léta. Vedení banky velkoryse půjčovalo podnikatelům i politikům včetně lidí ve vládě. Velké částky také byly investovány do nemovitostí v Dubaji a po splasknutí cenové bubliny jsou pravděpodobně v nenávratnu.

Trojnásobná ztráta

Ztráty ale byly původně odhadovány na zhruba 300 miliónů dolarů (přes 5 miliard korun). Již deník International Herald Tribune ale před časem napsal, že by mohly být až trojnásobné.

To nyní podle Independentu potvrzuje utajovaná zpráva americké vlády, v níž se píše: „pracovníci banky prostřednictvím podvodných půjček zpronevěřili 850 miliónů dolarů (přes 14,5 miliardy korun), reprezentujících 94 procent mimořádných půjček“.

Na vině je podle dokumentu především bývalé vedení banky. Někdejší ředitel Šerchán Farnúd si sám půjčil přes půl miliardy dolarů (8,6 miliardy korun), Mahmúd Karzáí, bratr afghánského prezidenta, 22 miliónů dolarů (přes 378 miliónů korun). Půjčky se vydávaly na falešné dokumenty neexistujícím firmám.

Auditoři na nic nepřišli

Independent upozornil, že na obvinění z korupčního jednání finančního domu nedostatečně reagovala mezinárodní účetní firma Deloittte a není bez zajímavosti, že ani audit PricewaterhouseCoopers nic neodhalil.

Mezinárodní měnový fond nyní odmítá poskytovat Kábulu další půjčky.

Především hornatý Afghánistán se řadí mezi nejchudší země na světě. Kromě relativně krátkého intermezza během vlády radikálního Tálibánu se v něm desítky let válčí. Spojenci, včetně českých vojáků, tam působí deset let. Američané plánují v létě zahájit stahování.

Reklama

Výběr článků

Načítám