Hlavní obsah

Testy DNA bin Ládinovu smrt dosud nepotvrdily

Totožnost zabitého teroristy a šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina prozatím potvrdilo pouze porovnání obličejových rysů s fotografií. Během pondělí se objevila informace, že jeho identitu ověřily i testy DNA, zdroje z americké vlády nicméně uvedly, že výsledky genetických testů budou k dispozici až v příštích několika dnech.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin na archivním snímku

Článek

Bin Ládina v noci na pondělí zabilo americké komando severně od pákistánské metropole Islámábádu. Zpráva o výsledcích analýzy DNA vyvolala spekulace o tom, že Američané zabili šéfa Al-Káidy už někdy během minulého týdne.

Odborníci porovnávají genetický profil se vzorky jedné z bin Ládinových sester, která zemřela v bostonské nemocnici. Američané mají k dispozici její mozkovou tkáň. Americké úřady jí tehdy část tkáně právě kvůli testům DNA odebraly, uvedl zpravodajský web TheBostonChannel.com. Bližší podrobnosti k osudu zmíněné sestry média nezveřejnila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Usáma bin Ládin byl zabit AmeričanyVideo: Reuters

Podle agentury Reuters použili experti k identifikaci bin Ládina takzvanou obličejovou rozpoznávací techniku, která identitu vyhodnotí na základě tvarů a rysů tváře. Analýza DNA už byla zahájena, ale její výsledky budou známy až za několik dní, řekli agentuře úředníci americké vlády.

Tělo teroristy Usámy bin Ládina bylo svrženo do moře. USA chtěly vyhovět islámské tradici, která velí pohřbít mrtvého co nejdřív, a nepřály si hrob, kam by mohli putovat jeho obdivovatelé.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám