Hlavní obsah

Fotografie zastřeleného bin Ládina byl podvrh, rostou pochybnosti o jeho smrti

Islámábád
Aktualizováno

Fotografie, zachycující mrtvého Usámu bin Ládina po útoku amerického komanda, byla podvržená. Pákistánské televize ji proto stáhly. Už dříve světové agentury uváděly, že pravost snímku není potvrzena a doporučily snímek neužívat. To posílilo hlasy pochybovačů, že bin Ládin nezemřel.

Článek

Podle agentury AFP šlo o snímek, který koloval na internetu už před dvěma lety.

Záběr byl ráno prezentován jako fotografie Usámy bin Ládina po nočním americkém útoku. Televize podle agentury DPA tvrdily, že foto získaly z vojenských kruhů.

"Bylo to podvržené foto, které kolovalo na internetu už v roce 2009. Když jsme ho zveřejňovali, upozornili jsme, že prozatím nemůžeme potvrdit jeho autenticitu. Pak jsme to ověřili a stáhli ho," řekl šéfredaktor pákistánské televize Geo Rana Džavád.

Hlasy pochybovačů 

Stažení fotografie posílilo hlasy pochybovačů, že bin Ládin není mrtev, které se už objevily mimo jiné v Egyptě. Například 38letý Mohammad Ali říká podle Wall Street Journalu: "Myslím si, že zemřel už před pěti lety. Před pěti lety se objevily pověsti, že je mrtvý. Spojené státy lhaly, aby získaly od zemí v oblasti Perského zálivu další peníze a držely každého ve strachu."

Jeho smrti nevěří ani Pákistánci. Ti zase uvádějí jeho dopadení do souvislosti s blížícími se volbami amerického prezidenta. "Myslím si, že že to není pravda. Příští rok se konají volby v USA. Tuto zprávu potřebuje Barack Obama," řekl absolvent univerzity v Islámábádu Fajsál Raza. Další připomínají i volby v Pákistánu, kde popularita vlády klesá.

Smrt bin Ládina popírá i pákistánský Tálibán, což nevíru jen umocňuje. I pohřeb do moře posiluje tyto spekulace.

"Děkujeme, pane prezidente, ale my potřebujeme vidět důkaz, mrtvé tělo, a místo, kde se operace uskutečnila a kdo se jí účastnil," uvádí Rihan Avan z Pešávaru, kterého cituje server mid-day.com. Nadím Chán k tomu dodává: "Stalo se to v Pákistánu a oznamuje to americký prezident."

Mnozí také dávají najevo podiv, že by se mohl bin Ládin ukrývat ani ne kilometr od vojenské akademie a základny, kam jezdili za mimořádných bezpečnostních opatření na návštěvu vysocí pákistánští představitelé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američané oslavují smrt bin LádinaVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám