Hlavní obsah

Krejčíře pustili na kauci přes milión korun

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg
Aktualizováno

Soud v Jihoafrické republice v pátek rozhodl, že propustí na kauci kontroverzního českého podnikatele Radovana Krejčíře. Je stíhán kvůli podvodu, kdy vylákal z jihoafrické pojišťovny 4,5 miliónu randů (cca 11,5 miliónu korun) na základě nepravdivé lékařské zprávy. Kauce činí půl milionu randů, což je asi 1,25 miliónu korun.

Článek

Když verdikt slyšel žalobce Riegal du Toit, byl podle serveru News24.com zcela otřesen. Žádal, aby návrh na kauci byl odmítnut. Podle něj hrozí, že by Krejčíř na svobodě mohl ovlivňovat svědky, které zná a o nichž ví, kde bydlí.

Krejčíř je stíhán pro pojišťovací podvod. Z pojišťovny vylákal 4 579 600 randů na základě lékařské zprávy urologa Mariana Tupeho, že má rakovinu v posledním stadiu. [celá zpráva]

Krejčíř je navíc spojován s vraždou klíčového bosse podsvětí v Kapském městě Cyrila Beeky Při prohlídce Krejčířovy vily v Bedfordwiev byl nalezen seznam lidí určených k likvidaci.[celá zpráva]

Bylo na něm i Beekovo jméno. Jde už o třetí podezřelé úmrtí Jihoafričana v Krejčířově okolí. Beeka byl zabit 21. března, dva dny poté, co do Johannesburgu přiletěli tři srbští nájemní vrazi, které údajně Krejčíř najal. [celá zpráva]

Soudce Philip Venter zdůraznil, že Krejčíř je stíhán pro čin, který je nečestný a ne kvůli extrémnímu násilí. Podle něj navíc nehrozí, že by Krejčíř opustil JAR a odlétl do ČR, kde už byl odsouzen, a ta žádá o jeho vydání. Tvrzení o možném ovlivňování svědků odmítl s tím, že není podloženo důkazy.

Krejčíř ve čtvrtek před soudem poukázal na to, že dávno předtím, než se vzdal policii, věděl, že mu hrozí zatčení, a přesto neutíkal. Odmítl obvinění, že pomocí zfalšovaných dokladů přesvědčil pojišťovny, že se nachází v závěrečné fázi rakoviny, a že tak neoprávněně získal pojistku.

Krejčíř ocenil postup soudce

"Vždy jsem věřil systému soudnictví v Jižní Africe a nebyl jsem zas tak moc překvapený, protože jsem vždycky věřil, že všechny tyto fámy a lži musí vyjít najevo," pravil podle serveru Timeslive.co.za Krejčíř novinářům cestou od soudu.

"Musíme přijít na to, co je celá pravda," prohlásil. "Myslím, že teď budu trochu odpočívat a hrát si se synem," zmínil podle serveru svého sedmnáctiměsíčního potomka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám