Hlavní obsah

Operace proti Libyi neskončí, dokud neodejde Kaddáfí, uvedl Fox

– Washington/Londýn • Aktualizováno
Novinky, Alex Švamberk

Britský ministr obrany Liam Fox otevřeně uvedl, že cílem operace proti Libyi je odchod plukovníka Muammara Kaddáfího. Dokud neodejde, tak kampaň neskončí, řekl podle nedělního vydání listu Daily Telegraph. Současně doufá, že se proti němu obrátí někteří z jeho generálů. Povstalci už jsou u města Ukaljá a míří k přístavu Rás Lanúf.

Článek

Je to další kontroverzní výrok Foxe, který krátce po zahájení útoků řekl, že Kaddáfí je oprávněný terč útoků. Američané pak jeho výroky mírnili. [celá zpráva]

Liam Fox se v listu tvrdě pustil do Kaddáfího a popsal ho jako brutálního diktátora, který "dávno ztratil svou pozici a oprávnění vládnout.“ Fox uvedl, že letecké bombardování by mohlo skončit až ve chvíli, "kdy budou lidé moci bezpečně spát ve svých postelích a vědět, že nebudou napadeni ničemným režimem.“

Podle něj operace neskončí, dokud bude Kaddáfí ostřelovat lidi v mešitách a ve školách. "Konec pro nás nastane ve chvíli, kdy bude naplněna rezoluce Rady bezpečnosti OSN“. Podle ministra to může být docela rychle, pokud si Kaddáfího režim uvědomí realitu a přestane útočit na civilisty a dojde mu, že nemá žádná vojenská východiska.

Libye obvinila koalici z genocidy

Libyjská vláda v sobotu obvinila koalici, že ve skutečnosti nechrání civilisty, ale jen útočí na vládní vojska a čistí cestu rebelům. "Cílem je vytlačit naše obrněné síly z města po městě. To je nyní záměr koalice. Ne chránit civilisty,“ uvedl podle CNN tajemník ministra zahraničí Chalíd Kaim. V sobotu rebelové postoupili o 130 kilometrů, když dobyli Adžedábíju [celá zpráva]a následně i ropný přístav Briga. [celá zpráva]

V neděli postoupili rebelové na západ a podle zprávy televizní stanice Al-Džazíra dorazili k městu Ukajlá, které je od Adžedábíje vzdáleno asi 110 kilometrů. Kaddáfí "stáhl své síly z Adžedábíje a Brigy, aby mohl plnou silou útočit na Misurátu," řekl Reuters telefonicky povstalec uváděný jako Saadún.

Libye uvádí, že si zatím útoky vyžádaly asi sto mrtvých, v sobotu ale její představitelé oznámili, že Francie a další země páchají v Libyi genocidu. „Koloniální křižáci nerozlišují mezi neozbrojenými civilisty a vojenskými cíli.“

V neděli mluvčí libyjské vlády uvedl, že plukovník Kaddáfí vede bitvu.

Nálety budou pokračovat

Fox dal jasně najevo, že letecké útoky budou dále pokračovat. I v noci na neděli čelila země bombardování - už osmý den v řadě. Terčem je hlavně bojová technika libyjské armády. Fox ale zdůraznil, že koalice neplánuje vyzbrojit rebely nebo je vojensky podporovat. Povstalci ale opakovaně děkovali koalici, že její nálety jim umožnily postup.

Přes utrpěné rány Kaddáfího armáda stále vzdoruje a útočí na rebely v Misurátě. Fox nenaznačil, jak dlouho bude operace trvat, američtí velitelé hovoří o třech měsících, Francie o týdnech.

Fox při dalším vývoji spoléhá na to, že se proti plukovníkovi obrátí někteří z jeho velitelů. Podle zpravodajských zdrojů už o tom někteří uvažují, uvedl Fox: "Jsou kolem něho jiní, kteří vidí situaci mnohem racionálněji (než on). Doufáme, že kombinace jejich smyslu pro racionalitu kombinovaná s hrozbou stíhání mezinárodním tribunálem, přinese změnu, kterou čekáme.“

Ovšem právě to, že Kaddáfího zločiny má prošetřovat mezinárodní trestní tribunál, zablokovalo Kaddáfímu možnost vzdát se moci a odejít do exilu. Musel by být vydán.

USA obvinily Kaddáfího, že nechává klást mrtvoly na místa náletů

Spojené státy se v noci na neděli připojily k obvinění libyjských rebelů, že Kaddáfího režim bere mrtvá těla z márnic a klade je na místa leteckých útoků. [celá zpráva]

Uvedl to v rozhovoru americký ministr obrany Robert Gates. Podle Gatese je cílem libyjského režimu obvinit Američany vedenou koalici, v níž je také Francie a Velká Británie, z nehumánního chování.

„Máme hodně zpravodajských informací, že Kaddáfí bere těla lidí, které zabil a klade je na místa, která jsme napadli," řekl Gates v rozhovoru pro televizi CBS. Uvedl přitom, že při plánování operací panuje extrémní snaha vyhnout se civilním obětem.

I Fox zdůraznil, že koalice se snaží vyhýbat civilním obětem, které podkopávaly její úsilí v Jugoslávii i v Afghánistánu: "Je tu dilema, ale my se chceme udržet morálně na výši. Je mnohem snazší útočit v zastavěných oblastech, když se nestaráte kolik mužů, žen a dětí je zmasakrováno."

Reklama

Výběr článků

Načítám