Hlavní obsah

Radioaktivní prach se objeví nad střední Evropou

Aktualizováno

Radioaktivní prach z poškozené japonské jaderné elektrárny se ve středu objeví nad střední Evropou. Lidi ale neohrozí, protože úroveň radiace bude velmi nízká, sdělila s odvoláním na německý úřad pro životní prostředí agentura DPA.

Článek

Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ) neočekává, že by se radioaktivní částice dostaly nad Českou republiku. Uvedl to Petr Dvořák s tím, že výškové proudění vzduchu nenapovídá tomu, že by kontaminovaný prach směřoval nad ČR. Už v úterý se prach objevil nad Islandem. [celá zpráva]

Přesunul se tam přes Spojené státy, kde vyvolal paniku. [celá zpráva]

Bát se však není nutné. Radioaktivita bude tak nízká, že ji bude možné naměřit jen za použití velmi nákladných metod, uvedl Erich Wirth z německého úřadu. Wirth očekává, že běžnou úroveň záření, která se pohybuje kolem 70 nanosievertů za hodinu, radioaktivní prach z Japonska "prakticky neovlivní".

I v dlouhodobém horizontu by hladina radiace měla zůstat velmi nízká. "Souvisí to s tím, že vzdálenost (od Japonska) je hodně velká," říká Wirth.

Francouzský úřad pro jadernou bezpečnost předpověděl, že částice, které nyní pravděpodobně dorazí i do Francie, budou tisíckrát až deset tisíckrát slabší než ty, které v roce 1986 dorazily do země po jaderné katastrofě v Černobylu na Ukrajině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z oprav reaktorů jaderné elektrárny FukušimaVideo: Reuters

V Japonsku se objevila další radioaktivní zelenina

Situace v jaderné elektrárně Fukušima 1 se zlepšuje, i když  problémy přetrvávají. V prvním reaktoru stoupla teplota, v druhém pak radioaktivita. Elektrárna byla poškozena při zemětřesení 11. března. To si podle posledních informací vyžádalo už 9408 obětí.

Radioaktivita se objevila i ve vodárně v Tokiu. Bylo doporučeno, aby voda z kohoutků nebyla dávána dětem, protože  množství radioaktivního jodu přesáhlo hranici přípustnou pro děti. Ve vzorcích pitné vody se zvýšila koncentrace jodu na 210 becquerelů na kilogram, zatímco limity stanovené japonskými úřady pro děti jsou 100 becquerelů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tokijská čistička hlásí radioaktivitu ve voděVideo: Reuters

Japonský premiér navíc doporučil Japoncům nejíst zeleninu z okolí elektrárny. Kromě špenátu byla zvýšená radioaktivita zaznamenána v další listové zelenině, květáku a brokolici z provincie Fukušima. Objevila se už v 11 druzích zeleniny. Zvýšená hladina radioaktivity se objevila i v petrželi ze sousední provincie Ibaraki. Je i v mléce. USA zakázalo dovoz potravin z této oblasti Japonska.

Reklama

Výběr článků

Načítám