Hlavní obsah

Na povodněmi zdevastovaný Queensland se žene cyklón

Sydney

Tisíce lidí byly v úterý evakuovány ze severovýchodního pobřeží Austrálie, které se připravuje na příchod silného cyklónu Yasi. Živel by mohl do Queenslandu dorazit ve čtvrtek ráno, napsala agentura Reuters. Ohroženy jsou podle meteorologů i oblasti ve vnitrozemí, které byly minulý měsíc zasaženy povodněmi. Queenslandské úřady varovaly, že Yasi by se mohl stát nejničivějším cyklónem v dějinách regionu.

K Austrálii se blíží nebezpečný cyklonVideo: Reuters/Stream.cz

 
Článek

Cyklón Yasi by podle meteorologů mohl zesílit na stupeň čtyři z pětibodové škály a ve středu ráno by jeho větry mohly dosáhnout rychlosti až 280 kilometrů v hodině. "Tato bouře je silná a může ohrozit životy," prohlásila podle Reuters queenslandská premiérka Anna Blighová.

Bouře během posledních 24 hodin změnila kurz a nyní to vypadá, že míří na střední a jižní části Queenslandu. Podle meteorologů patrně udeří na oblast kolem města Cairns, škody však může napáchat i stovky kilometrů od tohoto místa. Podle serveru baysidebulletin.com.au se cyklón v úterý dopoledne SEČ nacházel zhruba 150 kilometrů severně od australského města Townsville a mířil dále na sever.

Z nemocnice v Cairns již vrtulníky evakuovaly všechny pacienty, dalších 9000 tamějších obyvatel bylo vyzváno k odchodu z města.

Do letového plánu byly v postižené oblasti zařazeny mimořádné lety, aby se zvládl očekávaný nápor turistů i obyvatel směřujících z nebezpečné zóny. Policie dostala pokyn evakuovat lidi i za pomoci násilí.

Foto: Reuters

Satelitní snímek cyklónu Yasi

Mohou přijít čtyřmetrové vlny

"Není čas na zbytečné hrdinství. Lidé z níže položených oblastí jsou evakuováni ke svým přátelům a příbuzným nebo opouštějí město," řekl Mike Brunker, starosta Whitsunday.

V potenciálně ohrožené oblasti žije více než 400 000 obyvatel. Nebezpečí hrozí i hlavním turistickým destinacím regionu.

"Dnes je krásný den, ale všichni turisté odešli a my se připravujeme na příchod cyklónu. Varovali nás, že mohou přijít až čtyřmetrové vlny. Takže se tady všechno může ocitnout pod vodou," prohlásila podle Reuters jedna z místních obyvatelek.

Odborníci očekávají, že cyklón Yasi bude silnější než cyklón Larry, který udeřil na Queensland v březnu 2006 a připravil o střechu nad hlavou tisíce lidí, napsal server BBC.

Nedávné katastrofální záplavy způsobené vydatnými dešti způsobily ve východoaustralském Queenslandu škody za pět miliard dolarů (přes 88 miliard korun) a srazily tempo hospodářského růstu na polovinu. Záplavy usmrtily nejméně 35 lidí a zničily 30 000 domů a domácností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám