Hlavní obsah

Ozbrojenci v Kongu hromadně znásilnili ženy a dívky

Kinshasa

Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic v Demokratické republice Kongo ošetřuje 33 žen a dívek, které byly na Nový rok znásilněny ozbrojenci ve Fizi v provincii Jižní Kivu. Organizace o tom ve čtvrtek informovala ve své tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Útočníci svázali ženy provazem nebo je pažbou zbraně zbili do bezvědomí a pak je znásilnili, někdy před zraky jejich dětí,“ uvedla Annemarie Loofová, vedoucí mise Lékařů bez hranic v provincii. „Oběti byly znásilněny až čtyřmi ozbrojenci najednou. Útočníci pak vyplenili jejich domy a obchody,“ dodala.

Podle zprávy byli do nemocnice převezeni i dva pacienti, z nichž jeden měl po úderech kameny zranění hlavy a druhý měl střelné poranění hrudi.

Lékaři uvedli, že z oblasti lidé utíkají z obavy před dalšími násilnostmi. Organizace dodala, že mnoho obětí znásilnění se bojí vyhledat zdravotnickou pomoc z obavy před stigmatizací.

Podle OSN bylo v roce 2009 v zemi znásilněno 15 000 žen a dívek. Lékaři bez hranic uvedli, že ve stejném roce poskytli v provinciích Severní a Jižní Kivu zdravotnickou a psychosociální pomoc 5 600 obětem znásilnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám