Hlavní obsah

Další americké posily míří do Afghánistánu

– Washington
Novinky, rei

Spojené státy plánují vyslat do Afghánistánu dalších 1400 příslušníků námořní pěchoty, aby před jarními boji posílili své kolegy. Ve čtvrtek to napsal deník The Wall Street Journal.

Foto: Profimedia.cz

Příslušník americké námořní pěchoty v Afghánistánu

Článek

USA mají v zemi asi 100 000 vojáků a prezident Barack Obama potřebuje rychle posunout situaci v zemi k lepšímu tak, aby mohlo v létě začít stahování prvních jednotek.

„Prapor námořní pěchoty by mohl být nasazen již v polovině ledna. Síly by byly umístěny převážně na jihu v okolí Kandaháru, kde USA v posledních měsících soustřeďují své jednotky,“ uvedl deník s odkazem na nejmenované armádní představitele.

„Účelem je využít převahy z posledních měsíců a vyvinout na nepřítele v tuto pro něj obtížnou dobu ještě větší tlak,“ řekl mluvčí Pentagonu Geoff Morrell.

V Afghánistánu bylo loni násilí na vzestupu, zemřel při něm rekordní počet civilistů i spojeneckých vojáků za uvedené období.

Prezident USA Obama by chtěl začít stahovat ze země vojáky v červenci tak, aby afghánské síly mohly plně převzít kontrolu do roku 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám