Hlavní obsah

Zaprodali jste nás nepřátelům, obvinil Rusko Ahmadínežád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Rusko podle íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda zaprodalo Írán Spojeným státům, když odstoupilo od prodeje protiletadlového raketového systému S-300. Ahmadínežád to ve středu řekl v severoíránském Bodžnúrdu a jeho projev vysílala íránská televize.

Foto: Reuters

Íránský prezident Ahmadínežád

Článek

"Někteří, ovlivnění Satanem (USA), si myslí, že jednostranné a nelegální zrušení zbrojního kontraktu íránský národ poškodí. Prodali nás (Rusové) našim nepřátelům (USA) a kontrakt zrušili jednostranně. Ta smlouva stále platí a oni ji musí splnit," řekl prezident. Írán prý v opačném případě vyčíslí škody.

Ruský prezident Dimitrij Medveděv v září zakázal prodej raket kvůli nové sadě mezinárodních sankcí, které Teherán trestají za jeho kontroverzní jaderný program. V říjnu pak Moskva oznámila, že Íránu vrátí už složených téměř 167 milionů dolarů (2,9 miliardy korun). S vyplacením pokut nebo s odškodněním Rusko nepočítá. Kontrakt je z roku 2007.

Proti prodeji raketového systému byly nejen USA, ale také evropské státy a Izrael. Jde o obdobu amerických obranných raket Patriot a Írán by v nich měl účinnou obranu pro svá jaderná zařízení v případě útoku. Rakety jsou schopné sestřelit letadlo nebo střely do vzdálenosti 144 kilometrů. Rusko patřilo vždy mezi obhájce Íránu, ale v Radě bezpečnosti OSN letos hlasovalo pro sankce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám