Hlavní obsah

Japonsko se omluvilo Asii za válečné hrůzy

Právo, DPA, BBC, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský premiér Naoto Kan se v neděli u příležitosti 65. výročí kapitulace ostrovního císařství ve druhé světové válce nezvykle jednoznačně omluvil asijských zemím za způsobená utrpení.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonský premiér Naoto Kan

Článek

„Cítíme hlubokou lítost a nabízíme svou upřímnou soustrast těm, kteří trpěli, a jejich rodinám. A obnovujeme svůj slib nikdy nevést válku, slibujeme udělat maximum pro to, aby se dosáhlo věčného světového míru a už nikdy se nezopakovala tragická chyba vést válku,“ řekl Kan na slavnostním vzpomínkovém aktu v Tokiu, jehož se zúčastnily asi čtyři tisíc lidí včetně císaře Akihita a císařovny Mičiko.

Agentura Kjódo označila za nejstaršího účastníka Čijoku Takakurová (96), jejíž manžel jako voják císařské armády padl na Filipínách, a za nejmladšího čtyřletého Šua Jonamina z Okinawy, jehož pradědeček zahynul ve válce.

Kan rovněž uvedl, že ani on, ani členové jeho kabinetu nenavštíví kontroverzní svatyni Jasukuni, kde jsou pohřbeni padlí ve válkách, včetně japonských válečných zločinců odsouzených Tokijským mezinárodním  tribunálema jejíž muzeum vykresluje ajponské výboje jako ušlechtilý počin. Stalo se tak vůbec poprvé, kdy se návštěvě svatyně vyhnula celá japonská vláda.

Kan se minulý týden omluvil Jižní Koreji za koloniální nadvládu a utrpení. Císařské Japonsko páchalo v Asii zvěrstva - nutilo Korejce bojovat ve své armádě ve frontové linii. pracovat v otrockých podmínkách a ženy musely sloužit jako prostitutky ve vojenských nevěstincích.

Le Pen: a co nálety na Hirošimui?  

Naopak v sobotu do chrámu zavítali představitelé krajně pravicových stran z osmi zemí Evropské unie - Francie, Británie, Belgie, Portugalska, Španělska, Rakouska, Maďarska a  Rumunska. Pozvala je japonská extrémistická organizace Issui-kai, která popírá válečné zločiny a zvěrstva spáchaná císařskou armádou.

„Chtěli jsme uctít t ty, kteří padli při obraně vlasti, ať už to jsou Japonci, nebo jacíkoli jiné vojáci na světě,“ řekl Jean.Marie Le Pen (82), představitel francouzského Národní fronty. „Když už hovoříme o válečných zločincích: nejsou to, kteří bombardovali Hirošimu a Nagasaki, rovněž váleční zločinci?“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám