Hlavní obsah

Táliby cvičí v Íránu, tvrdí americký velitel

Kábul

Podle velitele spojeneckých sil v Afghánistánu Stanleyho McChrystala existuje jasný důkaz, že někteří bojovníci radikálního hnutí Tálibán podstupují výcvik v Íránu. Americký generál to řekl v neděli na tiskové konferenci v Kábulu, aniž však upřesnil počet těchto tálibů.

Foto: Jim Watson, Reuters

Velitel sil USA a NATO v Afghánistánu generál Stanley McChrystal

Článek

"Je tu... jasný důkaz íránské činnosti - v některých případech jde o poskytování výzbroje a výcviku Tálibánu - což je nevhodné," řekl podle agentury AP. NATO se podle něj snaží obojí zastavit, jak pašování zbraní, tak výcvik.

O možném výcviku tálibů v Íránu McChrystal informoval již v dubnu. Tehdy řekl, že těchto ozbrojenců není mnoho a nejsou cvičeni způsobem, který by naznačoval, že jde o součást íránské vládní politiky.

Termín červenec 2011 ohrožen

Generál v neděli také uvedl, že boje v Afghánistánu zřejmě potrvají déle než do července 2011, kdy chce prezident Barack Obama začít se stahováním amerických jednotek.

McChrystal připomněl, že Obama při nedávném setkání ujistil afghánského prezidenta Hamída Karzáího "o strategickém partnerství, které přesahuje červenec 2011". "Myslím, že rozhodnutí prezidenta Obamy začít v roce 2011 snižovat počet amerických sil musí být v tomto kontextu opravdu přezkoumáno," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám