Hlavní obsah

Raketový útok překazil Landův koncert v Afghánistánu

Novinky, Tomáš Reiner (Lógar)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Shank (Lógar)

Raketový útok povstalců v pátek večer ukončil koncert hudebníka Daniela Landy na základně Shank v afghánské provincii Lógar, aniž by produkce mohla začít. Rakety naštěstí dopadly mimo základnu a nikomu se nic nestalo. Landa přiletěl společně s ministrem obrany Martinem Bartákem a senátorem Vladimírem Drymlem.

Foto: Novinky

Daniel Landa v Afghánistánu

Článek

Před pódiem, kde měl Landa vystoupit s komorním programem doprovázeje sám sebe na kytaru, se okolo 19:30 hodin místního času (17:00 SELČ) sešlo několik desítek českých i amerických vojáků. Dvojice raket dopadla mimo základnu, aniž by někomu způsobila újmu či materiální škody.

Byl to první útok na tuto základnu USA s českou, afghánskou a jordánskou účastí za několik měsíců. Podle místních zdrojů povstalci odpálili tímto směrem střelu naposledy před Vánocemi.

Na základně Shank se v současnosti nachází delegace s ministrem obrany Martinem Bartákem a senátorem Vladimírem Drymlem. Delegace navštívila ve čtvrtek Kábul a v pátek dopoledne českou vrtulníkovou základnu Sharana, kde se střídaly kontingenty.

V provincii Lógar působí český rekonstrukční tým s 297 příslušníky armády a civilní správy. Na základně Shank se navíc v současnosti nachází sedm desítek českých stážistů, kteří sem dorazili z Bagramu, největší základny v zemi.

Lógar je relativně klidnou provincií. S koncem zimy nicméně povstalci z Tálibánu využívají horské úkryty a zintenzivňují svou činnost. Lógar není výjimkou - před nedávnem zde při výjezdu utrpěl zranění český voják a minulý víkend povstalci zničili přinejmenším dva zásobovací vozy NATO. Hovořilo se ale až o osmi.

Daniel Landa před vojáky v Afghánistánu už vystupoval před dvěma lety. I letos si jeho vystoupení vyžádali vojáci sami. Hudebník za koncert nežádal žádnou odměnu. Náhradní termín v Lógaru se už nenašel, Landa však zahrál vojákům v Kábulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám