Hlavní obsah

KLDR hrozí zvětšením jaderného potenciálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang

Severní Korea v úterý oznámila, že vystupňuje svůj program jaderného zbrojení, protože americký prezident Barack Obama ignoruje výzvu KLDR k míru a ke snížení vojenské síly USA. Reaguje tak na společné vojenské cvičení Jižní Koreje a USA. Podle Soulu Pchjongjang také postavil divizi raket středního doletu, schopným napadnout americké základny v Japonsku a na Guamu.

Foto: Reuters

Jihokorejské hlídkové lodě

Článek

"Spojené státy nevynechají žádnou možnost ve snaze způsobit pád KLDR, včetně vojenských hrozeb, hospodářských sankcí a ideologického a kulturního travičství," citovala severokorejská agentura KCNA nejmenovaného mluvčího pchjongjangského ministerstva zahraničí.

"KLDR bude proto pokračovat v rozvoji svého jaderného odstrašovacího potenciálu tak dlouho, dokud americké vojenské hrozby a provokace neskončí," dodává zdroj podle agentury Reuters.

Severokorejská armáda také vytvořila zvláštní divizi raketových vojsk, do níž zařazuje nedávno vyvinuté rakety středního doletu schopné nést jadernou hlavici. Jsou schopné zasáhnout cíle do vzdálenosti 3000 kilometrů, takže by mohly ohrozit americké základny v Japonsku a na ostrově Guam.

Tím by mohly paralyzovat přísun amerických, případně i japonských sil v případě války na Korejském poloostrově. Oznámila to v úterý jihokorejská tisková agentura Jonhap s odvoláním na soulský vládní zdroj. Jihokorejské ministerstvo obrany odmítlo informaci potvrdit, jeho zpráva z loňského roku ale rozmisťování nových severokorejských raket středního doletu předpokládá.

Počítá se, že jde o stejné rakety, jaké severokorejský režim předvedl na vojenské přehlídce v Pchjongjangu v roce 2007.

Právě probíhající vojenské cvičení jihu a USA potrvá do 18. března. Účastní se ho na 38 000 vojáků, z toho 18 000 amerických. KLDR znovu manévry označila za "přípravu k zahájení útoku" a vyzvala k jejich zrušení. KLDR údajně uvedla všechny své vojáky a záložníky do stavu nejvyšší pohotovosti, aby "nelítostně rozdrtili agresory".

Reklama

Výběr článků

Načítám