Hlavní obsah

Američané dopadli druhého nejvyššího muže Tálibánu

Washington
Aktualizováno

Při tajné operaci pákistánských a amerických výzvědných služeb byl v Pákistánu dopaden druhý muž extremistického hnutí Tálibán mulla Abdul Ghaní Baradar. V úterý to uvedl americký deník The New York Times. Tálibán jeho zadržení popírá.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

List citoval vládní činitele, podle nichž je mulla Baradar nejvýznamnějším představitelem Tálibánu zadrženým od začátku války v Afghánistánu. Byl dopaden před úsvitem 8. února v madráse v pákistánském přístavním městě Karáčí a je držen v pákistánské internaci. Také byl již podroben výslechu oběma rozvědkami.

Tálibán ale Baradarovo zadržení popřel a označil za "velkou lež". "Pověsti, které se dnes vynořily ohledně zatčení mully Baradara, jsou absolutně nepravdivé," řekl telefonicky z neznámého místa agentuře AFP obvyklý mluvčí tálibánského velení Júsuf Ahmádí. "Je (Baradar) teď právě v Afghánistánu, kde řídí veškeré aktivity svaté války, je s námi a my jsme s ním v kontaktu," zdůraznil.

Mulla Baradar je označován za muže číslo dvě v Tálibánu po mullovi Muhammadovi Umarovi, přičemž se předpokládá, že byl blízkým společníkem vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina před útoky ze září 2001.

Mulla Baradar

Podle Interpolu se narodil v roce 1968 v provincii Uruzgán. Před svržením vlády Tálibánu v roce 2001 působil jako náměstek ministra obrany.

OSN na něj uvalila sankce, zmrazila jeho majetek a zakázala mu cestovat.

O Baradarovi se toho ví málo, kromě toho, že řídí vojenské i finanční operace Tálibánu. Má se za to, že to byl on, kdo v červenci 2009 přes e-mail korespondoval s magazínem Newsweek. Ve zprávách americkým silám v Afghánistánu sliboval maximální ztráty.

Podle listu není jasné, jestli mulla Baradar promluvil, ale jeho zatčení by mělo vést k dopadení dalších vůdců Tálibánu, možná i mully Umara, a ochromení akcí hnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám