Hlavní obsah

V Nepálu zmasakrovali 200 000 zvířat, obětovali je bohyni

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barijapúr

Statisíce hinduistů se v úterý v Nepálu účastnily náboženské slavnosti, při níž bylo rituálně zabito více než 200 000 ptáků a zvířat. Jde o největší rituální zvířecí oběť na světě, uvedl představitel nepálské vlády Taranath Gautam. Hrdla živočichů obětovaných bohyni moci Gadhimai proťaly tradiční nože chukuri přes protesty ochránců zvířat z celého světa, uvádějí BBC a agentura AP.

Článek

Dvoudenního festivalu, který se koná každých pět let, se účastní statisíce lidí, kteří s sebou přivedli zvířata a ptáky určené k uctění bohyně, k odvrácení zla a získání prosperity.

Obětováni jsou buvoli, kozy, slepice a holubi. Jsou jim uťaty hlavy nebo protnuta hrdla noži chukury. Věřící se nejprve sešli a modlili se a věnovali se dalším rituálům vedeným duchovními z chrámu bohyně Gadhimai v Barijapúru. Poté odešli v ranní mlze k ohradě se zvířaty.

Foto: Gopal Chitrakar , Reuters

Rituálně zabití buvolové v Nepálu

Proti slavnosti, která se opakuje každých pět let, protestovali ochránci zvířat na celém světě. Brigitte Bardotová dokonce napsala dopis nepálskému prezidentovi Ramu Baranu Jadavovi, aby rituál zakázal, ale vláda požadavek odmítla s tím, že jde o mnoho století dlouhou tradici. Zvířecí oběti jsou v Nepálu běžné.

Nepálci žijící v jedné z nejchudších zemí světa věří, že uctěním Gadhimai získají prospěch. Dále jsou přesvědčeni, že budou-li pojídat maso rituálně zabitých zvířat, které si odnesou do svých vesnic, ochrání je to před zlem.

Foto: Gopal Chitrakar , Reuters

Rituálně zabití buvolové v Nepálu

Asie je sice mnohými lidmi, zejména vyznavači new age a esoteriky, považována na jedno z center duchovního života, mnoho lidí na západě toužících po osvícení však netuší, jak krvavé rituály mnohá náboženství na indickém subkontinentu a v jeho sousedství mají.

Barijapúr leží asi sto kilometrů od hlavního města Káthmandú.

Reklama

Výběr článků

Načítám