Hlavní obsah

Písečná bouře přebarvila Sydney na rudooranžovo

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney
Aktualizováno

Velká prachová bouře zasáhla ve středu australské Sydney. Město obarvila do rudooranžova, jako by se nacházelo na Marsu, uvádí SkyNews. Především však značně zkomplikovala protinožcům život. Lety musely být odkloněny a lékaři varovali obyvatele před zdravotními problémy. Úřady obyvatelům doporučily nevycházet ven.

Článek

Jemný písek přinesly silné větry z pouštních oblastí  severovýchodu země, uvedla meteoroložka Jane Goldingová. Již v úterý rudou bouři zažila Canberra. Zatímco metropole a další města ve střední části země postihují rudé bouře, jak se jim přezdívá, v Sydney se běžně nevyskytují.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Slavná opera v Sydney zahalená v bouři.

Obyvatelé města uvedli, že se ještě nikdy s ničím podobným nesetkali. Goldingová dodala: „Prach působil jako vrstva mraků.“ Především výrazně zhoršil viditelnost.

Foto: HO, Reuters

Satelitní snímek zachycující prachovou bouři nad Austrálií.

Několik letadel muselo být odkloněno do Brisbane. Přestali jezdit přívozy a varováni byli i řidiči.

Lékaři vyzvali astmatiky, aby zůstali doma a ranní běžce, aby si svou dávku kilometrů odpustili. „Lidé, co mají potíže s dýcháním, by měli zůstat doma a mít zavřená okna,“ řekl ministr po mimořádné události Steve Whan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám