Hlavní obsah

Brazilské letectvo našlo první oběti ze zmizelého airbusu

Novinky, BBC, pst
Aktualizováno

Brazilské vojenské letectvo oznámilo, že našlo trosky a těla obětí z airbusu společnosti Air France, který se zřítil v pondělí 1. června do Atlantiku během letu z brazilského Rio de Janeira do Paříže. Zatím byla objevena těla dvou mužů a také kufr s letenkou na let AF447.

Foto: Reuters

Pátrači pokračují v hledání trosek letadla.

Článek

"Ostatky byly vyzdviženy z vody krátce po poledni," oznámil brazilský mluvčí plukovník Jorge Amaral. Experti, kteří mají ostatky ohledat a pokusit se o identifikaci, jsou již na cestě. Ostatky nalezly pátrací týmy 800 kilometrů od severovýchodního pobřeží ostrova  Fernando de Noronha.

Amaral později doplnil, že kromě prvních těl, byly objeveny i další předměty, které nepochybně patřily pasažérům ze zmizelého letu. Záchranáři z vln vyzvedli i kožený kufřík s letenkou s rezervačním kódem na let AF 447 z Rio de Janeira do Paříže a také batůžek s přenosným počítačem.Podle nepotvrzených zpráv bylo jedno z těl v době objevení dosud připoutáno bezpečnostním pásem k modré sedačce.

Nepředpokládá se, že by někdo z 228 cestujících a členů posádky na palubě mohl přežít havárii, jejíž příčiny jsou stále obestřeny celou řadou nejasností. Nyní ovšem existuje naděje, že bude nalezena černá skříňka, která pomůže určit příčinu tragické události.

Záchranáři již jednou objevení trosek oznámili, ale později se ukázalo, že šlo jen o odpad z proplouvajících lodí. 

V oblasti zatím pátrá několik lodí brazilského námořnictva a brzy má připlout i francouzská loď se dvěma speciálními miniponorkami, které jsou schopné dosáhnout hloubky až 6000 metrů. Do oblasti míří také francouzská jaderná ponorka a svou pomoc přislíbily i Spojené státy, které posílají do oblasti tým se speciálním zařízením pro vyhledávání černých skřínek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám