Hlavní obsah

Objevené trosky nepatří airbusu, pátrání začíná od nuly

– Rio de Janeiro • Aktualizováno
Novinky, CNN, BBC, Alex Švamberk

Dřevěná nákladní paleta, kterou brazilští záchranáři nalezli na pravděpodobném místě zřícení Airbusu A330 Air France s 228 lidmi na palubě, nepochází z letadla. Uvedla to v noci na pátek brazilská armáda s tím, že ani olejová skvrna na hladině nemusela být z letadla. Pátrání na místě předpokládaného pádu pokračuje, i když nové informace ukazují, že se vrací opět na začátek.

Článek

Generál Ramon Borges Cardoso popřel dřívější zprávy o tom, že trosky jsou z Airbusu A330: "Nebyl vyzvednut žádný materiál z letadla. Bylo potvrzeno, že nalezený materiál nepatří k letadlu. Je to dřevěná paleta, jaká se používá pro dopravu nákladů v letadlech, ale při tomto letu do Paříže nebyla (na palubě) žádná dřevěná paleta."

"Je to špatná zpráva, byli bychom raději, kdyby z letounu pocházely, protože by poskytly informace," prohlásil státní tajemník francouzské vlády pro dopravu Dominique Bussereau.

Záchranáři ve čtvrtek z vod oceánu vytáhli dřevěnou nákladní paletu, o které se domnívali, že pochází z letadla francouzské společnosti.

Sporná skvrna oleje

Podle Cardosa je ale pravděpodobné, že pohonné látky objevené na hladině moře pocházely z letadla, protože lodě takový typ paliva nepoužívají. Skutečnost, že byla na hladině oceánu skvrna paliva takřka vylučuje, že by se stroj rozpadl už ve vzduchu nebo hořel, jak naznačuje informace španělského pilota společnosti Air Comet, který v místě nehody spatřil záblesk řítící se k hladině.

Cardoso ale současně dodal, že velká skvrna oleje, která byla na předpokládaném místě vyfotografovaná, však vypadá, jako by pocházela z lodě. 

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pátrání po částech letadla a tělech pasažérů bude pokračovat, ale dost možná ho ztíží špatné počasí, které se dnes očekává. V oblasti pátrá pět lodí a jedenáct letadel. Tři další by spolu s francouzskou lodí vybavenou malými ponorkami měly dorazit během několika příštích dní.

Černá skříňka nemusí být nalezena

V pátrání míní pokračovat i Francie. Mluvčí její armády Christophe Prazuck oznámil, že prioritou je nalézt černé skříňky: "Čas na hledání trosek utíká, spěcháme, než se se rozptýlí, potopí nebo zmizí."

Černé skříňky vysílají signál, který je umožňuje najít, jen 30 dní. Signál se dá zaregistrovat do vzdálenosti tisíce metrů. Jestliže však je stroj potopen ve velké hloubce, může se stát, že se je nepodaří nikdy vyzvednout, protože na hladině signál nebude zřetelný, uvedlo francouzské námořnictvo.

Airbus 330 s 216 cestujícími a 12 členy posádky vyletěl v neděli z Ria de Janeiro a v pondělí byl očekáván v Paříži. Z radarů zmizel v pondělních časných ranních hodinách, když se zřítil do Atlantiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám