Hlavní obsah

Česká munice se našla u Tálibánců zabitých v Afghánistánu

Američtí vojáci, kteří se v Afghánistánu střetli minulý měsíc s bojovníky Tálibánu, byli nemile překvapeni: u 13 zabitých nepřátel našli 30 zásobníků a 17 z nich pocházelo ze spojeneckých dodávek pro Arzenál. Podle listu New York Times část nábojů pocházela i od českých dodavatelů. Spojenci ve válce s terorem tak nechtěně vyzbrojují vlastní protivníky.

Článek

Do rukou ozbrojenců Tálibánu se patrně dostala v důsledku korupce a špatné disciplíny v řadách afghánské armády a policie, napsal New York Times. Spornou municí jsou náboje 7,62x39 milimetrů, takzvané krátké 7,62, které patří k nejběžnějšímu vojenskému střelivu na světě. Pocházet mohou od desítek dodavatelů, nicméně náboje neseou i konkrétní značky. A značku "bxn" používal během studené války český výrobce.

Od roku 2004 daruje česká vláda munici a výzbroj Afghánistánu. České náboje, včetně střeliva označeného "bxn", dodávala do Afghánistánu také americká firma A.E.Y., která měla kontrakt s Pentagonem.

Další nalezené střelivo je označeno "WOLF" a pochází z Ruska. Tyto náboje dodává afghánským vojákům a policistům kalifornská společnost Wolf Performance Ammunition, zpravidla přes prostředníka.

Munice Afgháncům proklouzla

"Koncentrace tálibánské munice, identické označením a svým stavem se střelivem, které používají afghánské jednotky, naznačuje, že náboje proklouzly (afghánskému) státnímu dozoru," soudí nezávislý expert JameseBevan. Jako pravděpodobné vysvětlení nabízí možnost, že afghánští tlumočníci, vojáci nebo policisté munici buď prodali pro zisk nebo ji nechali odcizit z jiných důvodů, včetně sympatií s povstalci.

Vojenští představitelé ale spíš než korupci a vědomou diverzi v tom spatřují špatnou disciplínu afghánských bezpečnostních složek a nedostatečný dohled nad jejich zásobami. Americký generál Anthony Ierardi deníku také řekl, že nalezené střelivo by mohlo pocházet ze ztrát armády během boje. Většina munice "bxn" a "WOLF" v tálibánských skladech byla v dobrém stavu, což napovídá tomu, že byla vybalená teprve nedávno.

V Afghánistánu se našly i sklady se střelivem z bývalého Sovětského svazu nebo náboje s čínskými značkami a daty výroby v 60. a 70. letech. Malá část munice pocházela z Maďarska. I čínské a maďarské dodávky podle listu zprostředkovala firma A.E.Y. Jejich stav byl ale vesměs špatný. Američané na bojištích zajistili také maďarské pušky AMD-65. V Afghánistánu bývaly vidět jen zřídka, než je po tisících vydaly Spojené státy afghánské policii. Nyní se dají najít na pákistánských bazarech se zbraněmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám