Hlavní obsah

Slovenskou obcí se prohnalo tornádo o rychlosti 200 km/h

Petkovce
Aktualizováno

Několik domů ve východoslovenské obci Petkovce v okrese Vranov nad Topľou poškodilo tornádo, které tuto oblast zasáhlo ve čtvrtek večer. Meteorologové odhadli rychlost větru na 200 km/h. Pro srovnání – tornádo, které v červnu řádilo na jihu Moravy, mělo rychlost 219 km/h.

Foto: YouTube/iMeteo.sk/Matúš Kokinda

Snímek tornáda na východním Slovensku

Článek

Podle slovenských médií k žádným zraněním nedošlo. Na místě zasahuje 20 profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří odstraňují především spadlé stromy a části střech z místních komunikací.

Foto: Hasičský a záchranný zbor SR

Dům ve slovenské obci Petkovce přišel při řádění tornáda o střechu.

„Plechy ze střech odnesl vítr asi sto metrů,“ řekl serveru Korzár starosta obce Pavol Hybala. „Bylo vidět, jak se vír točí a zvedá nahoru. Prošlo to jen spodní částí obce. Trvalo to minutu, ale způsobilo to spoušť,“ dodal.

„Pomáhají nám všichni obyvatelé, kteří mohou, a pomoc nám přislíbili také z okolních obcí. Věřím, že to společnými silami zvládneme a odstraníme všechny škody. Nic takového jsem ještě nezažil,“ řekl starosta.

„Všechny domy budou obyvatelné. Lidé si našli dočasné náhradní ubytování, než jejich domy přikryjeme a upravíme,“ řekl Korzáru ředitel okresního ředitelství hasičského a záchranného sboru v Prešově Martin Václavek.

Foto: Jana Soporská

Nahlášeno bylo poškození čtyř domů, kterým vítr zcela strhl střechu, a další tři domy mají střechy poškozené. Obec Petkovce má 148 obyvatel.

Foto: Hasičský a záchranný zbor SR

Následky tornáda ve slovenské obci Petkovce

Na místě zasahují hasiči z obcí Hanušovce nad Topľou, Bystré a Soľ. Podle webu iMeteo tornádo zpozorovali také obyvatelé obcí Čierne nad Topľou a Bystré.

Foto: YouTube/iMeteo.sk/Matúš Kokinda

Snímek tornáda na východním Slovensku

Foto: Jana Soporská

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám