Hlavní obsah

Unesená dívka se v Rakousku dostala na svobodu po osmi letech

– VÍDEŇ

Po osmi letech se ve středu v Rakousku dostala na svobodu Natascha Kampuschová, která byla unesena v deseti letech 2. března 1998. Celou dobu byla držena ve sklepě asi třicet kilometrů od Vídně. Její únosce spáchal ve středu sebevraždu, když skočil pod vlak.

Článek

Zmizela, když šla do školy ve Vídni. Ačkoli bylo okamžitě vyhlášeno celostátní pátrání a stovky policistů prohledávaly východ Rakouska, nepodařilo se jim najít žádné stopy.

Ve středu odpoledne se náhle dívka objevila v obci Deutsch Wagram na východě Rakouska. První zprávy uváděly, že byla vyhozena z auta, nebo se jí z něj podařilo vyskočit. Podle policie zanedbaně vypadající ženu našla sousedka ve své zahradě. Tvrdila jí, že se jí právě podařilo uniknout ze zajetí ve sklepě pod garáží, kde byla držena celých osm let. Policie označený dům prohledala, únosci se ale podařilo uprchnout.

Občas dívka chodila s podivínem ven

V průběhu vyšetřování stále jasněji vychází najevo, že únosce Kampuschovou po celou dobu zajetí neizoloval dokonale od okolního světa. Svědci vypověděli, že mladou ženu tu a tam vídali. Očividně však nikdy nepožádala o pomoc. V prvních letech zajetí Natascha nikdy nebyla mimo dům.

V poslední době prý ale se svým věznitelem občas chodila dokonce na nákup, byla ale natolik zastrašená, že se nikdy neodvážila od něj hnout ani na metr. Podle Gerharda Reischera z ředitelství dolnorakouské kriminální policie byla pravděpodobně až do konce vystavena psychickému násilí. "Především v prvních letech svého zajetí musela asi dívka leccos vytrpět," soudí Reischer.

K domu ve Strasshofu v okrese Gänserdorf se policisté přibližovali velmi obezřetně, protože se obávali případných nastražených trhavin. Kampuschová totiž řekla, že její věznitel podle vlastních slov spí na granátech, což jí očividně namlouval, aby ji zastrašil. Žádné výbušniny ale nebyly v domě nalezeny a také elektronické zabezpečovací zařízení byly povětšinou atrapy.

Policistům dívka řekla, že její jméno je Natascha Kampuschová. Strážci pořádku okamžitě kontaktovali její rodiče, aby pomohli s identifikací. Ti ji poznali. Dívce ještě pro jistotu byly odebrány vzorky DNA.

Únosce spáchal sebevraždu

Haidinger také uvedl, že podezřelým z únosu je 44letý Wolfgang P., žijící ve vesnici Strasshof u Gänsendorfu, kde měla Natascha být po většinu času držena. Únosce sice ujel, ale ve středu spáchal sebevraždu. Skočil pod rychlík na Severním nádraží ve vídeňské čtvrti Leopoldstadt. Identifikován byl podle vzhledu, kromě toho měl prý u sebe klíčky od auta, jímž prchal a které policisté nalezli zaparkované v podzemních garážích ve Vídni.

Podle její výpovědi mohla občas poslouchat rádio, ale jen vzácně se dívat na televizi. Občas si mohla přečíst i noviny, po většinu času však byla odříznuta od okolního světa. Podle policie zřejmě neměla přístup ke slunečnímu světlu, protože její pokožka je mimořádně světlá. Podle policistů se však dobře vyjadřovala a umí číst i psát. Z prvních výpovědí dívky prý vyšetřovatelé zatím nezískali žádný náznak sexuálního zneužívání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám