Hlavní obsah

Dva Češi zahynuli na vodáckém výletě ve Švýcarsku, třetí je pohřešován

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych
Aktualizováno

Zřejmě tři mrtvé si v pátek vyžádal český vodácký výlet na švýcarské řece Landquart. Těla dvou Čechů záchranáři vytáhli z vody v pátek, dalšího, 66letého muže pohřešují. Pátrání už ale bylo pozastaveno. Dva další vodáci se lehce zranili.

Foto: Profimedia.cz

Řeka Landquart

Článek

Ministerstvo zahraničí potvrdilo ČTK, že při neštěstí ve Švýcarsku zemřeli dva Češi. „V tuto chvíli může ministerstvo zahraničí potvrdit, že při nehodě zemřeli dva muži (ročník 1949 a 1955), další muž je pohřešován (1950) a jedna žena (1972) se nachází v nemocnici," uvedla Irena Valentová z tiskového odboru Černínského paláce. „Podle v tuto chvíli dostupných informací se jednalo o soukromě organizovaný zájezd deseti osob, které se snažily sjet řeku Landquart ve východní části Švýcarska," dodala.

Dvojice vodáků přišla o život v pátek po poledni mezi Küblisem a Fiderisem. Podrobnosti o obětech a jejich státní příslušnosti uvedl v pondělí list Neue Zürcher Zeitung a web Bluwin s odvoláním na mluvčího kantonální policie v Graubündenu Romana Rügga.

První ze dvou gumových člunů se převrhl u Fiderisu. Dva vodáky ve věku 60 a 66 let se podařilo v pátek z vody vytáhnout, ale oživovací pokusy byly marné. Jedno tělo bylo nalezeno u obce Schiers, druhé bylo objeveno v korytě Rýna v Maienfeltu, dva kilometry pod soutokem s Lanquartem.

Foto: Mapy.cz

Už v pátek bylo vyhlášeno pátrání po nezvěstném 66letém muži. Bez úspěchu skončilo i v sobotu, kdy jej záchranáři dočasně pozastavili. Úřady chtějí pátrání obnovit v případě, že se objeví nové poznatky. Naděje, že by muž přežil, jsou ale podle nich malé.

Vodáci se plavili na dvou gumových člunech po přítoku Lanquartu. Příčinu neštěstí vyšetřuje policie. Na vině mohl být vysoký stav vody a silný proud. „Myslím, že přecenili své síly,” řekl bulváru Blick expert na raftařinu Wim Martens. Hladina byla vzedmutá kvůli tání alpského sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám