Hlavní obsah

Z vagónu je nevěstinec, opodál dealer drog. Uprchlický tábor v Idomeni si žije svým životem

Z jednoho vlakového vagónu se stal nevěstinec, o kus dál prodává dealer drogy a vedle něj nabízí pašerák své služby. Tak vypadá provizorní uprchlický tábor Idomeni na řecko-makedonských hranicích, kde je momentálně kolem 9000 migrantů. Napsal to ve středu server německého deníku Die Welt.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Jeden z odstavených vagónů v Idomeni

Článek

Provizorní tábořiště v Idomeni vzniklo samovolně poté, co asi před třemi měsíci Makedonie a další země na takzvané balkánské cestě uzavřely hranice pro migranty, kteří proudili do Evropy. Loni jich touto cestou přišlo více než milión.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Ve stanovém městečku v Idomeni jsou i stánky s občerstvením.

Řecké úřady se místo snažily několikrát vyklidit, ale bez úspěchu. Běženci se odmítají nechat převézt do klasických uprchlických táborů v zemi. Stále doufají, že se hranice otevřou. Ze stanů si vytvořili provizorní městečko, kde nechybějí stánky s rychlým arabským občerstvením.

Foto: Kostas Tsironis, Reuters

V Idomeni vznikly provizorní obchody s potravinami.

Policie přímo v táboře není. V poslední době ale došlo k několika střetům běženců s makedonskou pohraniční policií, když se migranti snažili prorazit ploty. Policie musela dokonce použít slzný plyn.

Více než pět týdnů blokují běženci železniční spojení Řecka s Makedonií. Mezi těmi, kdo tuto dopravní cestu blokují, jsou podle řecké televize Skai zejména Maročani, Tunisani, Afghánci a Pákistánci.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Hraniční přechod Idomeni

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám