Hlavní obsah

Migranti v Řecku hledají nové cesty do vnitrozemí

Idomeni

Běženci, kteří před mnoha týdny uvízli u uzavřené hranici Řecka s Makedonií, hledají nové cesty, jak se dostat dál. A daří se jim proklouznout přes nestřeženou část hranice. Příhraniční lesy a kopce zdolávají za tmy. Uvedla to v neděli agentura Reuters.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Migranti na řecko-makedonské hranici u Idomeni

Článek

Svědek agentuře popsal, že jen v sobotu po setmění přešlo řecko-makedonskou hranici až 70 lidí. Stalo se to na nestřeženém úseku hranice bez plotu zhruba 20 kilometrů od tábora Idomeni, kde po únorovém uzavření tzv. balkánské migrační trasy uvízly tisíce lidí.

Další lidé ve stanech u Idomeni zvažují, že je budou následovat. „Jiné řešení není,“ řekl Reuters muž, který se představil jako Mutaz ze syrského Aleppa (Halabu). „Co by dělali jiní lidé na mém místě, jak by s takovým životem naložili? Líbilo by se jim, co se jim děje a co vidí?“

Další Syřan pocházející z Damašku agentuře řekl, že zvažuje přechod albánské hranice dále na západ. „Je šance dostat se tam přes Makedonii, ale makedonská armáda vás pošle nazpět,“ vysvětlil.

Někteří lidé se vydávají na cestu na vlastní pěst. Jiní využívají služeb převaděčů, kteří si účtují mezi 350 až 600 dolary (8400 až 14 400 korun) za osobu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Hraniční přechod Idomeni

Do Řecka od loňska přišel milión lidí, mnoho z nich z míst zničených válkou v Sýrii, Iráku, Afghánistánu a jinde na Blízkém východě. V polích u Idomeni zůstává více než 10 200 lidí. Řekové je opakovaně vyzývají k přesunu do záchytných středisek. Migranti se tomu brání, protože se obávají navrácení do Turecka na základě dohody EU s Ankarou.

Reklama

Související články

Papež dovezl z Lesbu tucet uprchlíků

Papež František přiletěl v sobotu dopoledne na řecký ostrov Lesbos, kde navštívil uprchlický tábor. Někteří běženci před papežem poklekli, další zase drželi...

Počet běženců v Řecku zase narůstá

Do Řecka dorazilo přes moře z Turecka několik set dalších běženců, oznámila v pátek Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Její mluvčí upozornil, že...

Výběr článků

Načítám