Hlavní obsah

Další rána pro ruský vesmírný výzkum: nanosatelit na orbitě se nehlásí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Potíže Ruska s lety do vesmíru nekončí. Jedna z menších družic, které minulý týden až napodruhé vynesla na oběžnou dráhu první raketa z nového kosmodromu Vostočnyj, se nehlásí. Agentuře TASS to řekl zdroj z výzkumného programu.

Foto: Kirill Kudryavtsev, Reuters

Nanosatelit SamSat-218 vynesla na oběžnou dráhu raketa Sojuz 2.1 z nového kosmodromu Vostočnyj. Startovala ale až napodruhé.

Článek

„Od vypuštění nedošlo k žádnému radiovému spojení, zřejmě proto, že ho satelit nenavázal,“ uvedl zdroj.

Podle něj se jedná o 1,4 kilogramu vážící nanosatelit SamSat-218, o němž TASS uvedla, že je to vůbec první nanosatelit vyprojektovaný studenty, konkrétně z univerzity v Samaře.

SamSat-218 vynesla na orbitu společně se satelity Aist-2D a Michail Lomonosov raketa Sojuz 2.1. Byla první raketou, která startovala z nového kosmodromu Vostočnyj na Dálném východě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Z nového ruského kosmodromu odstartovala první raketaVideo: Reuters

Už vypuštění provázely problémy. Raketa měla původně vzlétnout v úterý za přítomnosti prezidenta Vladimira Putina. Start však musel být o den odložen, hovořilo se o poruše řídícího systému rakety. Putin pak káral šéfa vesmírného programu Igora Komarova i vicepremiéra Dmitrije Rogozina. [celá zpráva]

Opakované nehody a potíže

Vostočnyj je první národní civilní kosmodrom, který má Rusku zajistit nezávislý přístup do vesmíru. Dosud využívaný kosmodrom Bajkonur se totiž pro Rusy ocitl po rozpadu někdejšího Sovětského svazu v zahraničí, protože je na území středoasijského Kazachstánu. Převedení celého provozu do Vostočného ale ještě nějaký čas potrvá.

Ruské lety do vesmíru přitom provázejí opakované nehody. Předloni se krátce po startu z Bajkonuru zřítila už třetí raketa Proton-M za čtyři roky. Ta třetí měla vynést nejpokročilejší spojovací družici Express-AM4R, jež měla zajišťovat pro odlehlé oblasti v Rusku levnější internetové spojení. [celá zpráva]

Před rokem pak Rusové přišli o nákladní loď Progress. Nerozevřely se jí dvě antény radarové navigace a řídící středisko s ní ztratilo spojení. Progress spadl i s náklady do atmosféry a shořel. [celá zpráva]

Následně se pak Sojuzu, letícímu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), otevřel teprve s velkým zpožděním panel slunečních baterií na levém boku. Vesmírná loď se nicméně navzdory potížím s ISS spojila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám